Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Fairtrade wijnen 2012 : Zuid-Afrika heeft de beste rode wijn, witte wijn én rosé wijn

Imbuko Winery in Wellington, Zuid-Afrika: hier wordt de H-eerlikwyn Shiraz 2011 gemaakt, de Nederlandse Fairtrade wijn 2012In de Colour Kitchen in Amsterdam werden op 15 september 2011 de beste Nederlandse Fairtrade wijnen van 2012 verkozen. Een jury onder leiding van Harold Hamersma had zo'n veertig wijnen geselecteerd, die tijdens de finale door wijninkopers, sommeliers en journalisten blind geproefd werden. Zowel bij de rode wijnen, de witte wijnen als de rosé wijnen ging de eerste prijs telkens naar een Kaapse wijn - zoals Zuid-Afrikaanse wijn uit de Kaapprovincie meestal genoemd wordt.

  • Beste rode Fairtrade wijn 2012 : H-eerlikwyn Shiraz 2011 (Imbuko Winery, Wellington, Zuid-Afrika).
    Beoordeling van de jury: "een rijpe, volle wijn en de uitschieter van de 22 geselecteerde rode wijnen". De H-eerlikheid Shiraz 2011 is vanaf 12 oktober 2011 exclusief te koop bij de Jumbo Supermarkten.
  • Beste witte Fairtrade wijn 2012 : Koopmanskloof Chardonnay (Stellenbosch, Zuid-Afrika).
    Beoordeling van de jury: een brede, volle, soepele Chardonnay". De Koopmanskloof Chardonnay is verkrijgbaar bij Deen, Coop, Boni, Jan Linders, Poiesz, Spar, Sligro, Vomar en Hoogvliet.
  • Rosé Fairtradewijn 2012 : eervolle vermelding voor de Koopmanskloof Pinotage Rosé (Stellenbosch, Zuid-Afrika). Omdat er te weinig rosé wijnen geselecteerd waren werd de officiële vermelding "Beste Fairtrade rosé van 2012" niet toegekend.
  • Beste Fairtrade Nieuwkomer 2012 : Palesa Chenin Blanc (Rawsonville/Breedevallei, Zuid-Afrika).
    Beoordeling van de jury: "wijn met een hoog smaakgehalte, te vergelijken met de frisse Spaanse Albariño". De Palesa wijnen worden gemaakt door de Uniwines Group.

De jaarlijkse "Fairtrade wijn" trofee is een initiatief van Stichting Max Havelaar en de wijn-portaalsite By the Grape. Het Fairtrade keurmerk garandeert de consument dat de arbeiders op de wijnplantages onder goede arbeidsomstandigheden werken en dat er aandacht is voor het milieu. De wijnboeren krijgen een Fairtrade premie die bestemd is voor sociale ontwikkeling. De arbeiders bepalen gezamenlijk waarvoor deze Fairtrade premie ingezet wordt, bijvoorbeeld voor sociale of medische projecten. De Stichting Max Havelaar en By the Grape willen alle duurzame Fairtrade wijnen bekendmaken bij consumenten en de wijnhandel.

Meer informatie - links:

de Zuid-Afrikaanse H-eerlikwyn Shiraz 2011 is de beste Fairtrade wijn voor Nederland van 2012
De beste Nieuwkomer bij de Nederlandse Fairtrade wijnen 2012 is deze Palesa Chenin Blanc 2011 uit Zuid-Afrika
Imbuko Winery in Wellington, Zuid-Afrika: hier wordt de H-eerlikwyn Shiraz 2011 gemaakt, de Nederlandse Fairtrade wijn 2012
(infozuidafrika be/nl - 02/10/2011)