Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Klimaat in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika ligt helemaal ten zuiden van de evenaar zodat de seizoenen er omgekeerd zijn aan de onze. Dat betekent dus:

 • lente in Europa = herfst in Zuid-Afrika
 • zomer in Europa = winter in Zuid-Afrika
 • herfst in Europa = lente in Zuid-Afrika
 • winter in Europa = zomer in Zuid-Afrika


Zuid-Afrika ligt in dezelfde tijdszone als wij. Er is dus geen tijdsverschil als wij op zomeruur staan, maar als wij op winteruur staan in het in Zuid-Afrika n uur later.


Zuid-Afrika heeft meerdere klimaatzones:

 • tropisch (bv. het Krugerpark)
 • subtropisch (bv. kwaZulu/Natal)
 • mediterraan (bv. Kaapstad en de Tuinroute)
 • woestijn (bv. de Grote Karoo)


De regenval is enorm verschillend naar gelang de regio:

 • het grootste deel van het land heeft zomerregens
 • de Kaap heeft winterregens
 • in de Tuinroute valt de regenval verspreid
 • de meeste regen valt in de regio rond Durban, de grootste badstad van Zuid-Afrika


Er zijn uitstekende statistieken beschikbaar, en voor Zuid-Afrika zijn die gemaakt op basis van metingen gedurende meer dan 30 jaar. Hou er evenwel rekening mee dat statistieken niet kunnen voorspellen hoe het weer er tijdens jouw reis zal uitzien. Volgens de statistieken ziet het weer in Zuid-Afrika er zo uit:

DECEMBER TOT MAART:

- de Kaap: superwarm (droge warmte), heel zonnig, kans op een zomerse bui. Zeker aan Kaap de Goede Hoop is er kans op een Kaapse zuidwester (warme, droge stormwind).

- de Tuinroute: overdag heel warm, altijd kans op regen, s nachts iets frisser.

- Krugerpark: superwarm overdag en heel warm s nachts, flink wat kans op regen (vooral onweer), wel altijd een droge warmte.

- rest van Zuid-Afrika: zomerse hitte en zomerregens, s nachts geen echte afkoeling. Vochtige warmte in de kuststreek van kwaZulu/Natal.

APRIL EN MEI:

- de Kaap: warm overdag (droge warmte), meestal zonnig, wel meer kans op en regen vanaf begin mei.

- Tuinroute: overdag zonnig en aangenaam, altijd kans op een regen, frisse avonden, koude nachten.

- Krugerpark: nog altijd heel warm overdag (droge warmte), kans op regen vermindert elke dag, nachten beginnen al wat te koelen.

- rest van Zuid-Afrika: minder regen dan enkele maanden geleden, nog steeds warm overdag, frisjes s avonds en s nachts, geen vochtige warmte meer aan de kuststreek van kwaZulu/Natal.

MEI/JUNI TOT AUGUSTUS:

- de Kaap: welkom in het Kaaps Green Season! Aangename dagtemperaturen, behalve als het regent: tijdens de winter is dat in Kaapstad gemiddeld 1 dag op 3. Frisse nachten. Een paar keer per maand trekt er een koudefront over de Kaap: dat is te vergelijken met Europees, grillig herfstweer.

- de Tuinroute: overdag zonnig en aangenaam, altijd kans op regen, koude avonden, koude nachten.

- Krugerpark: heel weinig regen, heel aangename dagtemperaturen, koude avonden, nachten en ochtenden.

- rest van Zuid-Afrika: bijna geen regen, zonnig overdag, heel aangename dagtemperaturen, frisse avonden, ijskoude nachten.

SEPTEMBER TOT OKTOBER:

- de Kaap: de winterregens doen bloemen en planten in bloei komen. Aangename dagtemperaturen, af en toe nog een beetje regen, uitzonderlijk nog een koudefront.

- Krugerpark: heel weinig regen, overdag al redelijk warm, s avonds en nachts frisser.

- de Tuinroute: overdag zonnig en aangenaam, altijd kans op regen, frisse avonden en nachten.

- sept tot okt, rest van Zuid-Afrika: nog steeds bijna geen regen, zonnig overdag, heel aangename dagtemperatuuren, frisse avonden en nachten.

OKTOBER TOT NOVEMBER/DECEMBER:

- de Kaap: warm overdag (droge warmte), zonnig, kans op een zomerse bui.

- Krugerpark: kans op regen neemt toe (zeker in december), heel warm overdag (droge warmte), s nachts koelt het niet meer echt af.

- de Tuinroute: overdag warm en zonnig, altijd kans op regen, meestal eerder frisse nachten.

- rest van Zuid-Afrika: kans op regen neemt toe (oef, zeggen de boeren), heel warm overdag, aangename avonden, frisse nachten. Kuststreek van kwaZulu/Natal: kans op vochtige warmte.


ONS ADVIES BETREFT DE BESTE PERIODE VOOR EEN SAFARI:

Voor een safari in het Krugerpark en de priv-wildparken is de beste periode juni tot september/oktober: het regenseizoen is dan achter de rug zodat de lage begroeiing kleur verliest en stilaan dor wordt: dus beter om dieren te observeren. Overdag is het niet superwarm zodat er veel beweging van dieren is (o.a. omdat ze op zoek moeten naar water). Zeker vanaf juni zijun veel bomen en struiken hun bladeren kwijt: de zichtbaarheid voor ons verbetert dan. Anderzijds: tijdens de zomermaanden (= tijdens het regenseizoen) ziet het park groener, maar dan zijn er meer vogels en meer jonge dieren.

Wisselkoers Omzetter

Vul enkel het om te zetten bedrag in, zonder punt of komma in dat getal en zonder symbool (zoals ). Klik daarna op "omzetten" (en niet op de enter-toets).
Bedrag:
Van:
Naar: