Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Krugerpark: regels in het park

Zo'n twintig jaar geleden, toen het Afrikaans nog de voertaal in het Krugerpark was, kregen bezoekers deze instructies mee:

* moenie diere voer of versteur nie en ook nie plante beskadig nie;
* moenie sigaret stompies weggooi nie;
* hou die Wildtuin skoon: u mag nie lawaai maak nie, veral nie tussen 21hOO en 06h00 nie;
* u mag nie goedere verkoop of adverteer of openbare vermaaklikheid teen vergoeding verskaf nie;
* troeteldiere word nie toegelaat nie;
* let op die spoedbeperkings en moenie iemand laat bestuur wat nie 'n rybewys het nie.

Vandaag is dat nog steeds van toepassing, en de verkeersregels zijn heel simpel: het Zuid-Afrikaans verkeersreglement is van toepassing in heel het park, met één uitzondering: alle dieren hebben voorrang, en wie een dier aanrijdt is in fout.

De maximumsnelheid is 50 km/u op asfaltwegen en 40 km/u op zandbanen. Let vooral op wanneer je ergens borden met een herhaling van die snelheidsbeperking ziet: even verder ga je zonder twijfel een snelheidscontrole tegenkomen. Veel toeristen willen, letterlijk, tot de laatste minuut in het park rondrijden. Als ze dan ergens onvoorzien moeten stoppen (bv. voor wild dat de baan oversteekt) komen ze te laat aan de toegangspoort van hun rustkamp of aan de uitgang. De Zuid-Afrikaanse Politie en de Parkeraad, die beiden controleren op snelheid, weten ook dat ze die verloren tijd proberen in te halen door veel te snel te rijden. Rij dus nooit te snel: een uitbrander omdat je één minuut te laat bent is minder erg dan een boete.

Reken in nationale parken op een gemiddelde snelheid van 25 tot 30 km/u, lunchstops niet inbegrepen.

Het Krugerpark heeft 13 rustkampen, 5 bushveld-kampen, 2 nacht-schuilplaatsen en 2 Bush Lodges. Binnen de grenzen van het Krugerpark zijn er ook 8 luxueuze privé-rustkampen. Dit zijn de 13 rustkampen waar je, als toerist, wellicht zal overnachten:

Berg-en-Dal/Malelane
Krokodilbrug
Letaba
Mopani
Olifants
Onder-Sabie
Orpen/Maroela/Tamboti
Pretoriuskop
Punda Maria
Satara/Balule
Shingwedzi
Skukuza
Tsendze

Een beschrijving van all rustkampen

Wegenkaart van het Krugerpark (1)

Wegenkaart van het Krugerpark (2)

SANParks.org is de enige homepage van het Nationaal Krugerpark. Op Krugerpark.co.za vind je ook veel informatie over het Krugerpark, maar als je boekt via krugerpark.co.za boek je bij een Zuid-Afrikaanse tussenpersoon. We raden je aan om te boeken bij een Vlaamse of Nederlandse reisorganisator die verzekerd is tegen financieel onvermogen.