Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Olifanten : de grootste olifanten van Zuid-Afrika leven in het Tembe Elephant Park

Wie "olifanten in Zuid-Afrika" zegt, denkt ongetwijfeld aan wildparken zoals het Nationaal Krugerpark, het Nationaal Addo Olifantenpark en het Hluhluwe/Umfolozi Nationaal Park. Het Krugerpark is ongetwijfeld het meest succesvolle wildpark voor olifanten in Zuidelijk Afrika: momenteel leven er zo'n 13.000 dikhuiden - in een park dat zo groot is als 2/3de van België. Het Addo Olifantenpark, op een goed uur rijden van Port Elizabeth, is de laatste jaren fel in oppervlakte vergroot in oppervlakte en Addo heeft nu zo'n 450 olifanten: het is dus een wildpark waar toeristen tijdens een safari zeker olifanten zullen zien, ideaal dus voor wie Zuid-Afrika per huurauto bezoekt. In het Hluhluwe Umfolozi / Imfolozi Nationaal park, op drie uur rijden van Durban, leven er zo'n 15 tot 20 kuddes met in totaal 300 olifanten. Hluhluwe / Umfolozi heeft zich vooral toegelegd op de witte en de zwarte neushoorns, maar normaal zie je in Hluhluwe ook olifanten als je er op safari gaat. De meeste olifanten van Hluhluwe zijn overigens afkomstig uit het Krugerpark - en ze werden naar KwaZulu-Natal gereloceerd omdat het Krugerpark al jaren olifanten te veel heeft - letterlijk zelfs.

Na het Krugerpark, het Addo Olifantenpark en Hluhluwe/Umfolozi leeft de grootste populatie olifanten in een wildpark dat weinig bekend is omdat het niet gemakkelijk te bezoeken is. Het Tembe Elephant Park is een wildpark van 30.000 hectare dat beheerd wordt door KZN Ezemvelo Wildlife, de parkbeheerder van de provincie KwaZulu-Natal. Tembe ligt helemaal in het noordoosten van de provincie KwaZulu-Natal, aan de grens met buurland Mozambique. Omdat Tembe een heuvelachtig wildpark is met enkel zandbanen is het enkel toegankelijk voor 4x4's - en niet voor ‘gewone' auto's, minibussen en touringcars. Bovendien had het park tot voor kort geen chalets of lodges: internationale toeristen konden er dus niet terecht. Maar met de Tembe Elephant Park Lodge, een privé-rustkamp dat een concessie heeft gekregen in Tembe Nationaal Park, is daar nu verandering in gekomen: toeristen kunnen nu comfortabel overnachten in een luxe-tent én het park bezoeken met de 4x4 open jeeps van Tembe Lodge. En een bezoek aan Tembe is de moeite waard, want de olifanten van Tembe zijn allemaal nageslacht van de olifanten die altijd in die regio geleefd hebben. De Tembe-olifanten zijn dus geen nakomelingen van Krugerpark-olifanten (waar er overigens niets mis mee is..).

Tembe Elephant Park heeft momenteel (= 2010) de drie grootste olifanten van Zuid-Afrika! Enkele maanden geleden hebben immers zowel het Krugerpark als het Addo Park hun grootste olifanten verloren wegens ouderdom en Kristy Redman van SANParks (dat het Krugerpark en Addo Park beheert) geeft dat trouwens sportief toe: "we zitten momenteel in een tussenperiode want al onze ‘big tuskers' zijn overleden, zowel in Addo als in Kruger". Ook Johan Marais, auteur van het in Zuid-Afrika heel bekende boek "The Great Tuskers of Africa" ("de grote slagtanden/slagtanders van Afrika") bevestigt dat. Johan Marais noemt de olifanten van het Tembe Elephant Park zelfs het best bewaarde geheim van KwaZulu-Natal. Natuurbewaarders geven unieke dieren meestal een naam: niet omdat ze reageren op hun naam - integendeel, het blijven gevaarlijke wilde dieren - maar wel omdat dit hun wildlife research en dagelijkse observatie vergemakkelijkt. Johan Marais: "de drie grootste olifanten van Zuid-Afrika zijn momenteel iSilo, Induna en Mkadebona, alle drie olifantenstieren van Tembe. Ik heb ze zelf pas vier jaar geleden ontdekt; iSilo is nu zo'n 50 jaar oud en hij is zonder twijfel de grootste olifant van Zuid-Afrika", aldus Marais (iSilo is een Zoeloe woord voor ‘begroeting voor koning der koningen'). Dave Cooper, de dierenarts van parkbeheerder KZN Ezemvelo Wildlife vermoedt dat er zo weinig aandacht naar Tembe gaat omdat het park tot voor kort niet geschikt was voor internationale toeristen - tenzij die een 4x4 huurauto hadden - en anderzijds omdat het Krugerpark, met zijn miljoen bezoekers per jaar, nu eenmaal één van de meest bekende bezienswaardigheden van Zuid-Afrika is. Ernest Robbertse, manager van Tembe Elephant Park Lodge, zegt dat iSilo regelmatig tot heel dicht bij het kamp komen.

Nog interessant om weten:

 • Homepage Tembe Elephant Nationaal Park & Tembe Elephant Lodge
 • Tembe heeft een gratis webcam ! Op de website van Africam.com kan je live stream beelden bekijken vanuit Tembe, nu zelfs zonder voorafgaande registratie. De videocamera staat opgesteld aan een drinkplaats en je ziet er heel regelmatig olifanten - en andere wilde dieren. Ga naar www.africam.com en klik in het midden van het scherm op Tembe Elephant Park - Beta. Het is volledig gratis, maar de 30 seconden reclame vooraf moet je er dan wel bijnemen. Een gebruiksaanwijzing voor die webcam, alsook links naar de webcamera's in het Krugerpark, vind je in ons topic "op virtuele safari in Zuid-Afrika".
 • Een "tusker" is een olifant met slagtanden (tusk - tusks) zwaarder dan 100 lbs (45,5 kg).
 • Dierenarts Dave Cooper van Ezemvelo KZN Wildlife beoordeelt ISilo aldus (gegevens 2010):
  * leeftijd : 45j tot 53j
  * gewicht slagtanden : 55 tot 60 kg
  * lengte slagtanden : 2,5m
  * dikte van de slagtanden ter hoogte van de lip : 50 cm
  * gewicht : 6.500 kg tot 7.000 kg
  * schouderhoogte : 3,2m
 • Begin 2010 verloren zowel het Nationaal Kruger Park als het Nationaal Addo Olifanten Park hun grootste olifanten. Je kan ons nieuwsbericht daarover hier nalezen.
 • Tembe Elephant National Park is een South Africa Mozambique Transfrontier Park: een wildpark dat op het grondgebied van de twee landen ligt. Het park mag enkel met 4x4 bezocht worden. Het park ligt op 72 km van de Jozini dam (dus via de N2 Durban-Hluhluwe-Mkuzi naar Jozini).
 • Tembe Elephant Park Lodge is een rustkamp met 9 tenten: zgn. habitents - comfortabele tentconstructies met o.a. eigen toilet en douche. De accommodatie bestaat uit één Royal Tembe Suite, vier Matriarch Suites en vier Suni Suites. Wie in de lodge overnacht parkeert zijn huurauto aan de ingang van het park en wordt dan per 4x4 naar het rustkamp overgebracht.
 • Tembe Elephant Park is eigendom van de Tembe stam, een Zoeloe-stam. Het park in noordelijk Tongaland wordt in overleg met de Tembe beheerd door parkenraad KZN Ezemvelo Wildlife, op duurzame basis. De Tembe bevolking heet iedereen van harte welkom in het park!
 • Tembe ligt in de zgn. Ivoor-Route - de route die vroeger gebruikt werd door ivoorhandelaars. Omdat de handel in ivoor nu verboden is wordt de naam Ivoorroute niet meer gebruikt.
 • Niettegenstaande alle aandacht in Tembe op olifanten gericht is, heeft Tembe net zoals het Krugerpark, Addo en Hluhluwe ook de Big Five / Grote Vijf: olifant, leeuw, neushoorn, luipaard en buffel.
 • Even uniek als de wilde dieren van de wildparken in KwaZulu-Natal is het vogelleven. Tembe ligt op de overgang van subtropische naar tropische vegetatie wat betekent dat er veel vogelsoorten voorkomen: 340 om precies te zijn. Je kan de lijst met vogels (bird list) van Tembe hier bekijken.
 • De 2010 prijzen van een verblijf in Tembe Elephant Park Lodge variëren van 945 Rand tot 1.995 Rand (98 Euro tot 207 Euro). De prijzen zijn afhankelijk van de soort tent, de periode van het jaar en het totaal aantal nachten. De prijzen zijn, zoals bij alle private game lodges in Zuid-Afrika, per persoon en per nacht, en inclusief 4 maaltijden en 2 game drives per open jeep. De toegangsprijs tot het wildpark zelf is niet inbegrepen in de overnachtingsprijzen. Tembe Elephant Park Lodge heeft af en toe Last Minute Specials. Boeken kan online of via jouw vertrouwde Zuid-Afrika-specialist in Vlaanderen of Nederland.
 • Hier vind je de Tembe parkinformatie van parkbeheerder KZN Ezemvelo Wildlife.
 • Hier vind je de fiche Loxodonto africana - Afrikaanse olifant - van KZN Wildlife.
 • Het Nationaal Krugerpark heeft een speciale webpagina "The Magnificent Seven" - over de 7 grootste olifanten van het Krugerpark.

iSilo : de grootste olifant van Zuidelijk Afrika! iSilo leeft in het Tembe Olifant National Park

Dit is iSilo, de grootste tusker van het Tembe Elephant Park, de grootste olifant van Zuid-Afrika en zelfs de grootste olifant van Zuidelijk Afrika. Volgens Ernest Robbertse, manager van Tembe Elephant Park Lodge, komt iSilo regelmatig tot heel dicht bij het kamp.

in Tembe Elephant Lodge Zuid-Afrika ga je met open jeep op safari


Wie in Tembe overnacht gaat er per open jeep op safari.

Zuid-Afrika : in het Tembe Olifanten park leven er zo'n 220 olifanten

Enkele van de 300 olifanten van het Tembe Elephant Nationaal Park.

Tembe Zuid-Afrika : een habitent van Tembe Elephant Lodge
Een gewone tent (met douche en toilet) van Tembe Lodge.

Tembe Elephant Lodge Zuid-Afrika : het zwembad

Het zwembad van Tembe is overkoepeld omdat het in Tembe heel warm kan zijn. Tembe ligt namelijk in het overgangsgebied van subtropisch klimaat naar tropisch klimaat.

(update 7 augustus 2010)