Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Leeuwen verslinden man in Zuid-Afrikaans leeuwenpark

Op zondag 31 oktober 2010 is in de Addo Croc & Lion Ranch - een klein leeuwenpark vlakbij het Addo Nationaal Olifantenpark - een dramatisch ongeluk gebeurd. De manager van het restaurant van het privé-park is er na een nachtje stappen verscheurd door leeuwen toen hij op de afsluiting van de leeuwen enclosure kroop. Dit was ons nieuwsbericht over dit incident:

Jamiel Jonas staat naast het lege leeuwenperk van de Addo Croc & Lion Ranch - Port Elizabeth - Zuid-AfrikaEen 30-jarige Zuid-Afrikaan die in het restaurant van een klein wildpark werkte wilde na een avond werken en een nachtje doordrinken aan een vriend tonen hoe groot leeuwen wel zijn. Rond 05u zondagochtend klom Jan-Friederick Bredenhand op het hek van één van de leeuwenparken in de Addo Croc and Lion Ranch. Maar de drank had Jan-Friederick Bredenhand's inschattingsvermogen beperkt. De leeuwen waren dichterbij dan hij dacht en één leeuw greep hem bij zijn been en trok hem in het leeuwenperk ("lion enclosure" zegt men in Zuid-Afrika). De drie volwassen leeuwen die in de enclusure zaten verscheurden Bredenhand quasi onmiddellijk. Zijn maat Simon zag het allemaal gebeuren, maar Simon kon niets anders doen dan om hulp te roepen. Die was snel ter plaatse: er waren immers enkele deelnemers aan de Addo Mondi mountainbike rice die in de chalets van het Addo Croc and Lion Ranch overnachtten. Maar de gasten/getuigen zagen onmiddellijk dat alle hulp al te laat was. De eerste die op het geroep van Simon afkwam was Jamiel Jonas (zie foto), een man die als contractor aan de baan Paterson-Port Elizabeth werkt. Jamiel Jonas zei dat hetgeen hij in de leeuwen enclosure zag wel op een horrorfilm leek.

Addo Croc & Lion Ranch ligt op 60 km van Port Elizabeth, in de provincie Oost-Kaap. Het kleine park ligt nabij het grote Addo Olifantenpark, een nationaal park van Zuid-Afrika dat al enkele jaren de Big Five (Grote Vijf) heeft. Jan-Friederick Bredenhand was sedert één maand aan de slag als restaurant manager van de Lion Ranch; hij woonde in een chalet op zo'n 500m van de leeuwenperken. Zaterdagavond had Bredenhand nog een braai (barbecue) georganiseerd voor de gasten; toen iedereen gaan slapen was, bleven Bredenhand en Simon in de bar zitten om de geopende flessen wijn leeg te maken.

Nadat Simon alarm had geslagen hadden enkele gasten van de Lion Ranch de politie verwittigd. Die was snel ter plaatse, maar omdat er geen dierenarts bereikbaar was besloot politie-officier Gerda Swart om de drie leeuwen neer te schieten zodat de restanten van Bredenhand's lichaam zo snel mogelijk konden weggehaald worden. Voor Emmie Botha, de eigenares van de Addo Croc & Lion Ranch, is dit het tweede fatale voorval in vijf jaar tijd. In juli 2005 ging haar man Lourens van Straaten een leeuwenperk binnen waarvan hij dacht dat het leeg was; Lourens wilde de elektrische omheining herstellen, maar een ‘vergeten' leeuw greep hem bij de keel - en ook toen kwam alle hulp te laat.

n.v.d.r.  - 1 : normaal zetten we bij onze nieuwsartikels altijd een link naar relevante websites. In dit geval doen we dat niet omdat onze computers voor de homepage van de Addo Croc and Lion Ranch een ernstige viruswaarschuwing kregen - voor een trojan horse om specifiek te zijn. Daarom raden we een bezoek aan de website savealion.co.za af.

n.v.d.r. - 2 : de Addo Croc & Lion Ranch is een privé-park dat wel vlakbij het Addo Olidant Nationaal Park ligt maar er niks mee te maken heeft.  In Addo leven momenteel (= nov 2010) zo'n 12 leeuwen in volledige vrijheid.