Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Krugerpark: de geschiedenis

Geschiedenis van het Nationaal Krugerpark (Afrikaans: geskiedenis van die Nasionale Krugerwildtuin)

Alles begon in 1898 toen Paul Kruger, president van de toenmalige Zuid-Afrikaanse Republiek, het gebied tussen de Sabierivier en de Krokodilrivier tot verboden jachtgebied proclameerde, een omheining liet plaatsen en dat park de Sabie Wildtuin noemde. Paul Kruger nam die beslissing omdat er in 1873 goud was gevonden in het naburige Pelgrimsrus (Pilgrim's Rest), en er daarna in de regio enorm veel gejaagd werd: dierenvellen en dierenhoorns waren namelijk heel gewild bij de goudzoekers, voor ruilhandel.

In 1899 brak de Tweede Anglo-Boerenoorlog uit. Omdat Transvaal als gevolg van die oorlog een Britse kolonie was geworden, werd een Britse majoor benoemd tot eerste hoofdveldwachter van de Sabie Windtuin: James Stevenson-Hamilton. Zijn verdienste is enorm: hij was een natuurliefhebber die het parkgebied enorm heeft uitgebreid en in 1912 zelfs een treinspoor dwars door het park liet aanleggen om bezoekers te lokken voor een picknick in het park. Stevenson-Hamilton heeft toen ook alle inwoners uit de savanne verwijderd omdat de regio (toen al!) malariagebied was. Transvalers hadden het toen over de bush als "die witman se graf". James Stevenson-Hamilton heeft in de beginjaren ook massaal roofdieren afgeschoten om zo de populatie van andere dieren te laten stijgen. Dat deed hij tot in 1927, toen de eerste dagbezoekers werden toegelaten. Tot verrassing van Stevenson-Hamilton wilden die toeristen vooral roofdieren zien, en niet zozeer massa's antilopen, giraffen, wrattenzwijnen, enz. Nu, tachtig jaar later, is dat nog zo...

In 1926 heeft minister van Landerye Piet Grobler het park uitgeroepen tot eerste Nationaal Park van Zuid-Afrika. Met akkoord van de Britse overheerser werd het park genoemd naar de president die de Sabie Wildtuin (in 1898) tot beschermd gebied had geproclameerd en zo aan de basis lag van het wildpark: Paul Kruger. Die Nasionale Krugerwildtuin - the Kruger National Park was een feit.

Het Krugerpark is 360 km lang en 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van 19.633 km². Aan de westelijke grens van het Krugerpark liggen er meerdere privé-wildparken. Vroeger was er nog een echte grens tussen het Krugerpark en die privé-parken, o.a. via elektrische draad. Maar in 1991 heeft Robbie Robinson, de toenmalige directeur van de Nationale Parkeraad, beslist om die draad weg te halen. Sindsdien kunnen dieren vrij in beide richtingen bewegen.

In 2000, toen David Mabunda het eerste zwarte hoofd van de Parkeraad was, hebben Zuid-Afrika, Mozambique en Zimbabwe beslist om één groot wildpark te maken - met als Zuid-Afrikaanse inbreng het Krugerpark. Dat nieuw park zal het Great Limpopo Transfrontier Park heten.

Oud-president Paul Kruger heeft nooit geweten dat het meest bekende wildpark ter wereld naar hem genoemd is, want hij is gestorven in 1904. James Stevenson-Hamilton is hoofdveldwachter gebleven tot in 1946, en hij is overleden in 1957. Als eerbetoon werd het hoofdrustkamp al in 1936 naar hem genoemd: het toenmalige Sabiebrug werd Skukuza, het Shangaan-woord voor "hij die alles schoonveegt, hij die alles onderste boven keert". Het museum van Skukuza is het Stevenson-Hamilton Museum, en aan de ingang van de receptie van het rustkamp Skukuza hangt een symbolisch beeldhouwwerk "Ons Grondleggers / Our Founders": de afbeeldingen van Piet Grobler, Paul Kruger en James Stevenson-Hamilton.

Kaarten Krugerpark

Website Krugerpark

SANParks.org is de enige homepage van het Nationaal Krugerpark. Op Krugerpark.co.za vind je ook veel informatie over het Krugerpark, maar als je boekt via krugerpark.co.za boek je bij een Zuid-Afrikaanse tussenpersoon. We raden je aan om te boeken bij een Vlaamse of Nederlandse reisorganisator die verzekerd is tegen financieel onvermogen.