Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrikaanse politie vordert goed in het onderzoek naar bende neushoorn stropers

De Zuid-Afrikaanse politie heeft op 22 september 2010 een ‘professionele' bende stropers aangehouden: de zgn. Groenewald-bende. Stilaan wordt duidelijk dat de bende de laatste jaren voor een ware slachting onder de neushoornpopulatie van Zuid-Afrika gezorgd heeft. Spilfiguren van de bende zijn een organisator van jachtsafari's, zijn echtgenote, twee Zuid-Afrikaanse dierenartsen en een helikopterpiloot. Omdat de politie de zaak nog verder moet onderzoeken werd de strafzaak uitgesteld tot 11 april 2011. De zaak zal behandeld worden in het gerechtshof van Musina (vorige naam: Messina), in het noorden van de provincie Limpopo. Het hele verhaal lees je onderaan dit artikel.

Het aantal verdachten is intussen al opgelopen tot elf: ook ene Gys du Preez, een beroepsjager (sic) is aangehouden wegens het onwettig bezit van neushoorn-hoorn, alsook Joseph Maluleka, een plaaswerker (= een arbeider op een boerderij): tegen hem luidt de aanklacht momenteel enkel bendevorming. Alle verdachten zijn vrijgelaten op borgtocht, maar wel op strikte voorwaarden: ze moesten hun paspoort inleveren, ze mogen de provincie Limpopo niet verlaten, ze mogen geen roerende of onroerende goederen verkopen tot de strafzaak afgehandeld is en ze mogen geen neushoorns aanraken.

Tijdens het onderzoek naar de Groenewald-bende kwam de politie nog een andere bende op het spoor: Gert Saaiman en George Fletcher, allebei organisatoren van jachtsafaris, moeten maandag in de strafrechtbank van Pretoria verschijnen op beschuldiging van overtreding van de milieuwetgeving en het bezit van hoorn van gestroopte neushoorns. De politie heeft intussen al twintig neushoornkadavers uitgegraven op de wildfarm "Prachtig" van Dawie en Sariette Groenewald, de twee hoofdverdachten. De ontmaskering van de bende zorgt al weken voor een schokgolf door wildlife Zuid-Afrika. De Zuid-Afrikaanse beroepsorganisatie van dierenartsen heeft zich al publiekelijk verontschuldigd voor het gedrag van de twee leden-dierenartsen; de twee betrokken veeartsen zijn voorlopig geschorst, tot de strafzaak voorkomt. Faan Coetzee van Endangered Wildlife Trust (Stichting voor Bedreigde Wilde Dieren) meldt intussen een afname in het aantal betrappingen. Volgens hem zijn stropers voorzichtiger geworden, nu ze er rekening mee houden dat de pakkans vergroot is. Bovendien, aldus Faan Coetzee, hebben enkele rechters recent de maximumstraf opgelegd aan neushoornstropers: 10 jaar effectief. Ook dat strikt af, zegt de woordvoerder van Endangered Wildlife Trust Zuid-Afrika. "Maar de schade is al enorm dit jaar: tot begin oktober 2010 waren er in Zuid-Afrika al 228 neushoorns gedood, tegenover 122 vorig jaar", aldus Coetzee. Ook de bona fide wildhandelaars laten intussen van zich horen. Zuid-Afrika telt honderden bona fide wildboeren die wilde dieren kweken om ze nadien te verkopen aan privé wildparken waar toeristen op safari (kijksafari) komen, en volgens die wildboeren is de verkoop van neushoorns stilgevallen: geen enkel wildpark wil nog 20.000 Euro betalen voor een neushoorn, nu het risico zo groot geworden is dat ze die prachtige dieren korte tijd later kwijtgeraken. Maar nog belangrijker dan het financieel verlies is het besef bij eigenaars en rangers van game lodges dat de dieren enorm afzien bij stroperij, ook al zijn het professionele (sic) jagers (re-sic) die ze doden.

de verdachten van de Groenewald-bendeDit zijn de dierenbeulen, in de beklaagdenbank van Musina: Karel Toet (een dierenarts uit Modimolle / Nylstroom), Marisa Roet, Manie du Plessis (nog een Zuid-Afrikaanse dierenarts), Nardus Rossouw, Tielman Roos Erasmus (jager), Leon van der Merwe, Dewald Gouws, Paul Matoromela (niet duidelijk zichtbaar) en Jacobus Marthinus Pronk. De twee hoofdverdachten van de bende, nl. Dawie en Sariette Groenewald, zijn op deze foto niet te zien: zij hadden in de beklaagdenbank de nummers 1 en 2. Hun foto zie je net hieronder.


Dit was ons nieuwsbericht van 22 september 2010 over de Groenewald-bende:

De Zuid-Afrikaanse politie heeft een bende stropers aangehouden die de afgelopen jaren tientallen neushoorns gedood hebben voor de hoorn. deze twee Zuid-Afrikanen hebben de dood van tientallen neushoorns op hun geweten: Dawie en Sariette Groenewald. Op 22 september 2010 verschenen ze voor de rechtbank van Musina/Messina, die hen op borg vrijliet.De aanhoudingen kwamen er na intensief speurwerk van de speciale politie-opsporingsbrigade 'Hawks', van het Zuid-Afrikaans Bestuur der Luchtvaart en van rangers van het Krugerpark en van enkele Zuid-Afrikaanse privé wildparken (private game lodges). Het was al een tijdje geweten dat één specifieke bende stropers grote middelen gebruikte zoals helikopters. Tijdens hun strooptocht werd het registratienummer van die helikopter (zeg maar de nummerplaat) afgeplakt, maar het Bestuur der Luchtvaart (South African Civil Aviation Authority) slaagde er toch in om aan de hand van alle vluchtplannen van alle Zuid-Afrikaanse helikopters één helikopter te identificeren. Het toestel, een Robinson R44 met registratie ZS-HBH, bleek eigendom te zijn van Valinor Trading 142, een firma van ene Sariette Groenewald (34j). Voor de speurders was dat de doorbraak voor het onderzoek. Sariette Groenewald is immers de echtgenote van Dawie Groenewald (42j), eigenaar van Out of Africa Adventurous Safaris, een beruchte Zuid-Afrikaanse organisator van jachtsafaris uit Polokwane (Pietersburg, provincie Limpopo). In april 2010 is Dawie Groenewald in Amerika gearresteerd toen hij de trofee van een luipaard - die illegaal in Zuid-Afrika geschoten was - aan zijn Amerikaanse klant wilde afleveren. Hij zat er acht dagen voor in een Amerikaanse gevangenis, kreeg daarna twee maanden huisarrest en moest een boete betalen van 30.000 US-Dollar en een schadevergoeding (aan de klant alias jager) van 7.500 US-Dollar. Vier jaar geleden is Dawie Groenewald uit de South African Professional Hunters Association gezet omdat hij de deontologie (sic) van de jacht overtreden had. En in 2007 haalde Teressa Groenewald-Hagerman, de zus van Dawie Groenewald, al de woede van natuurbewaring en wildlife organisaties op de hals toen ze in Zimbabwe een olifant met een kruisboog doodde. Uiteraard lukte dat niet zomaar: na het rake schot liet Teressa Groenewald de olifant doodbloeden. Volgens David Coltart, een oud-minister van Zimbabwe, is Out of Africa Adventurous Safaris "...een gewetenloze organisatie die geen respect heeft bvoor het milieu - laat staan voor de dieren - en de vastgestelde jachtquota niet respecteert...". Dierenrechtenactivisten gaan nog verder: Out of Africa... zou smeergeld betaald hebben aan president Mugabe van Zimbabwe om te mogen jagen in privé-wildparken die door de "oorlogsveteranen" van de regeringspartij Zanu-PF bezet waren. Feit is dat de jachtvergunning van Groenewald in 2004 door de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority geschorst werd.

Out of Africa Adventurous Safaris vindt het avontuurlijk om op neushoorns te jagen...Janneman Groenewald, de (ex-)man van Teressa Groenewald, is intussen ook aangehouden wegens medeplichtigheid. En behalve Dawie, Sariette, Teressa en Janneman Groenewald werd ook nog Tielman Erasmus gearresteerd, een professionele (sic) jager, alsook Karel Toet en Manie du Plessis, twee Zuid-Afrikaanse dierenartsen uit Modimolle (voorheen gekend als Nylstroom). De zeven verdachten verschenen woensdag voor de rechtbank in Musina (Messina), uitgerekend op de dag door het WWF / WNF uitgeroepen is tot Internationale Neushoorndag. Volgens kolonel Vushu Naidoo, de nationale politiewoordvoerder, luidt de aanklacht het doden van neushoorns, het afzagen van de hoorns en het verwijderen of verbergen van neushoornkarkassen. Alleen al op de eerste aanklacht staat in Zuid-Afrika een straf van tien jaar effectief, en er zijn enkele recente vonnissen waarbij Zuid-Afrikaanse rechters die straf inderdaad hebben opgelegd aan neushoornstropers. Volgens de woordvoerder van de Zuid-Afrikaanse politie zal tijdens het proces (dat al vrij snel zal starten) blijken dat de bende tientallen neushoorns wreedaardig gedood heeft uit geldgewin. Van de hoorn van de neushoorn wordt in een aantal Zuid-Oost-Aziatische landen gedacht dat die stof enerzijds kankerwerend en anderzijds potentieversterkend is.

De negen beschuldigden werden woensdag aangehouden, maar conform de Zuid-Afrikaanse wetgeving heeft de rechter ook een borg bepaald: bendeleider Dawie Groenewald kwam vrij op borgtocht van 1 miljoen Zuid-Afrikaanse Rand (106.000 Euro), zijn vrouw Sariette kreeg een borgtocht van 100.000 Zuid-Afrikaanse Rand (10.600 Euro) en de zeven andere verdachten kregen een borg die varieert van 5.000 tot 20.000 Rand (resp. 532 tot 2.128 Euro). Alle beschuldigden moesten ook hun internationaal paspoort inleveren en ze moeten zich vanaf nu één keer week op een Zuid-Afrikaans politiekantoor aanmelden. De Zuid-Afrikaanse Dierenartsenorganisatie SAVV / SAVA (Suid-Afrikaanse Veeartsenykundige Vereniging / South African Veterinary Association) heeft inmiddels geschokt en verontwaardigd gereageerd op de betrokkenheid van twee leden-dierenartsen bij de gruwelijke feiten. "Hun lidmaatschap van de beroepsvereniging is tijdelijk geschorst", aldus de woordvoerder van de SAVV, "en als ze veroordeeld worden zullen ze definitief geschorst worden als Zuid-Afrikaanse dierenartsen".

Het ontmantelen van deze professionele bende is het beste nieuws sinds jaren in de strijd tegen de stroperij in Zuid-Afrika. Het aantal gestroopte neushoorns bedraagt dit jaar al 210 (waarvan zo'n 35 in het Krugerpark), en de statistieken zullen uitwijzen of Groenewald & Co inderdaad verantwoordelijk zijn voor het grootste deel daarvan. Alle medewerkers van infozuidafrika zijn principieel tegen de jacht gekant.

Meer informatie : 

 (update 9 oktober 2010 - infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl)