Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya werd verraden en misbruikt

 

Caster Semenya, winnares van de 800m tijdens de Wereldkampioenschappen Atletiek in Berlijn (in augustus 2009) werd verraden door de voorzitter van de Zuid-Afrikaanse Atletiekbond en misbruikt door Zuid-Afrikaanse politici. Dat is de conclusie van de Zuid-Afrikaanse krant Mail & Guardian. De krant heeft vorige vrijdag een enorm schandaal onthuld: de krant heeft enkele mails tussen ASA (Athletics South Africa) en sportarts Harold Adams afgedrukt waaruit blijkt dat ASA al voor het Wereldkampioenschap Atletiek in Berlijn wist dat Caster Semenya interseksueel was - en ze dus eigenlijk niet mocht deelnemen aan de Wereldkampioenschap Atletiek in Berlijn. Interseksualiteit betekent dat men door een chromosomenfalen zowel mannelijke als vrouwelijke lichaamseigenschappen heeft (soms wordt hiervoor onterecht de term "hermafrodiet" gebruikt). De Internationale Atletiekfederatie IAAF sluit dan niet expliciet uit, maar vraagt aan de betrokken bonden en de betrokken atleet/atlete om zich vrijwillig terug te trekken. ASA-voorzitter Leonard Chuene heeft steeds ontkend dat Semenya voor het Wereldkampioenschap Atletiek gendertesten ondergaan had - laat staan dat hij wist dat Caster Semenya interseksueel was. De krant Mail & Guardian heeft nu bewezen dat ASA wist dat Semenya op 7 augustus gendertesten onderging in de Medforum-kliniek in Pretoria; ASA had haar toen verteld dat het een gewoon routine-onderzoek was. Twee weken later won Semenya de 800m met ruime voorsprong.

Na haar terugkeer (met gouden medaille) werd Caster Semenya bovendien misbruikt door politici die heel de wereld (behalve zichzelf) beschuldigden van racisme, sexisme, onkunde en partijdigheid:

* Julius Malema, de jongerenvoorzitter van de regeringspartij ANC, beschuldigde blanke Zuid-Afrikanen en Australiërs er openlijk van dat ze zwarte atleten geen succes gunnen.
* Makhenkesi Stofile, minister van Sport, dreigde met de Derde Wereldoorlog als de IAAF Semenya zouden uitsluiten van verdere competities.
* Noluthando Mayende-Sibiya, Zuid-Afrikaans minister voor Vrouwen, Kinderen en Personen met een handicap, heeft bij de Verenigde Naties een klacht ingediend tegen de IAAF. Volgens Zuid-Afrika werd Caster Semenya slecht behandeld omdat ze een vrouw is.

Na de onthullingen in Mail & Guardian heeft ASA-voorzitter Chuene nog een laatste poging gedaan om de dans te ontspringen door te beweren dat sportdokter Harold Adams geen authoriteit had binnen de Zuid-Afrikaanse atletiekbond. Maar de reactie van M&G was er onmiddellijk: op de ASA-website staat dokter Adams vermeld als teamlid, als voorzitter van de atletiekclub Boland Athletics en als oud-directeur van ASA. Geconfronteerd met zoveel leugens heeft Chuene op zaterdag 19 september dan toch toegegeven dat hij gelogen heeft en hij wist dat Caster Semenya op 7 augustus gendertesten ondergaan had in Pretoria (Zuid-Afrika). Chuene gaf ook toe dat hij beslist had om niks tegen Caster Semenya te vertellen en haar naar Berlijn te laten vertrekken.

Ook de IAAF lijkt niet vrijuit te gaan, want de uitslagen van het medisch onderzoek worden pas in november bekend gemaakt, maar begin september lekten er al details uit in de Australische krant Sydney Morning Herald. Maar uiteindelijk is dat niet relevant als gekeken wordt naar de onherstelbare morele schade die aan Caster Semenya werd toegebracht. Volgens diverse bronnen is ze een introverte, frêle en intelligente jongedame van 18 die op een paar maanden tijd van een zwart dorpje in Limpopo verhuisde naar de top van de wereld. En nu moet zo iemand via de pers vernemen dat ze eigenlijk meer man dan vrouw is. Caster Semenya werd slecht begeleid en ze werd door een vetbetaalde sportbaas misbruikt om hem toe te laten met een gouden medaille te kunnen pronken. De imago-schade voor Zuid-Afrika is enorm, want op zaterdag 19 september waren de onthullingen van M & G hoofdnieuws voor de internationale media, CNN en Fox News op kop. Toch schijnt de betrokkene dat zelf niet te beseffen, want Chuene is nog steeds niet afgetreden als ASA-voorzitter.

En tenslotte, voor wie de geschiedenis van Zuid-Afrika volgt: op 12 september 1977 werd anti-apartheidsactivist Steve Biko dood in zijn cel gevonden. "Overleden aan de gevolgen van een hongerstaking", zei de toenmalige regering. Helen Zille, een blanke journaliste van de Zuid-Afrikaanse krant The Daily Mail, bracht enkele dagen later de waarheid aan het licht: Zuid-Afrikaanse dokters hadden haar gezegd dat Biko overleden was aan de gevolgen van een hersenletsel, veroorzaakt tijdens zijn ondervraging in Port Elizabeth en verergerd tijdens een overland-transport van Port Elizabeth naar Pretoria. Helen Zille bleef nadien actief in de anti-apartheidsstrijd (o.a. bij Black Sash en de End Conscription Campaign) tot ze, na de verkiezingen van 1994, de politiek instapte: niet bij het ANC, maar bij de Democratic Party - vandaag de Democratic Alliance, de grootste oppositiepartij van Zuid-Afrika en felle tegenstander van het ANC. Na een korte periode als burgemeester van Kaapstad werd Zille voorzitster van de Democratic Alliance. De Zuid-Afrikaanse krant The Daily Mail die het verhaal over de dood van Steve Biko bracht werd enkele maanden na de publicatie ervan opgedoekt, maar enkele journalisten hadden kort ervoor The Mail & Guardian (M & G) opgericht. De opvolger van die krant die in 1977 het verhaal over de leugens omtrent Steve Biko onthulde brengt nu de leugens omtrent Caster Semenya aan het licht.

20/09/2009 - www.infozuidafrika.bewww.infozuidafrika.nl