Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : minister die 235 km/u reed krijgt boete van 15.000 Rand (1.696 Euro)

De Zuid-Afrikaanse minister Dan Kgothule werd geflitst aan 235 km/uBloemfontein, Zuid-Afrika. Op donderdag 30 december 2010 werd Dan Kgothule, minister van Sport, Kunst, Cultuur en Ontspanning van de provincie Vrijstaat (Free State), bij een snelheidscontrole geflitst aan 235 km/u. Dan Kgothule reed om 23u 's avonds 235 in een zone van 120 km/u op de N1-snelweg in Glen (Bloemfontein). Hij werd ter plekke tegengehouden én zelfs een paar minuten aangehouden: de tijd die hij nodig had om de borg van 2.000 Zuid-Afrikaanse Rand (226 Euro) te betalen. Op maandag 3 januari 2011 verscheen Kgothule een eerste keer voor de rechter. In het Bloemfontein Magistrate's Court pleitte hij schuldig op de aanklacht van ‘reckless and negligent driving' (roekeloos rijgedrag). Hij zei dat hij dringend naar zijn moeder moest omdat die onwel was geworden: "My mother had low bloodpressure and a mild asthma attack". De rechter verklaarde hem maandag (uiteraard) schuldig. Gisteren verscheen hij nogmaals in hetzelfde Bloemfontein Magistrate's Court om zijn straf te horen. Landdros L.G.B. Moeng veroordeelde de minister tot een effectieve boete van 15.000 Rand (1.696 Euro) en nog eens 5.000 Rand (565 Euro) voorwaardelijk voor vijf jaar - of bij niet-betaling een vervangende gevangenisstraf van 12 maanden. Rechter Moen had tijdens de eerste zitting van maandag voorgesteld dat de snelheidsduivel naast een boete ook gemeenschapsdienst zou opgelegd krijgen, maar de openbare aanklager noch Kgothule's verdediger gingen daarop in. Daarom besloot rechter Moen enkel een boete op te leggen.

de 'GP' van deze Zuid-Afrikaanse nummerplaat staat voor Gauteng ProvinceVoor minister Dan Kgothule komt de boete van 1.696 Euro overeen met zijn loon van vier dagen. Als provinciaal minister verdient hij immers 1.519.923 Zuid-Afrikaanse Rand per jaar (171.903 Euro). Dat is 14.325 Euro per maand, evenveel als een onderminister in de nationale regering. Omdat we vermoeden dat veel lezers niet zullen geloven dat iemand op het niveau van een Belgische of Nederlandse provinciaal afgevaardigde zoveel verdient geven we hier de link naar de website met de lonen van de Zuid-Afrikaanse staatsdiensten: hoeveel verdienen de Zuid-Afrikaanse president en de Zuid-Afrikaanse ministers? De BMW 745i waarmee Dan Kgothule op 235 km/u afgeklokt werd is niet zijn vaste dienstwagen, want noblesse oblige: alle tien ministers van de provinciale regering van de Vrijstaat rijden met een Mercedes S500. Alle Zuid-Afrikaanse ministers rijden trouwens in peperdure auto's, zoals je kan lezen in het dossier "Cargate" van Politicsweb en van de Democratic Alliance.

Ace Magashule, premier van de provincie Vrijstaat (dienstauto: Mercedes S600), zegt dat het incident inmiddels gesloten is: "we, as South Africans, should forgive and forget", aldus de minister. De Zuid-Afrikaanse oppositiepartij Democratic Alliance had nochtans het ontslag van de snelheidsduivel geëist. Volgens Stuart Farrow (DA) is het schandalig dat een verkozene des volks zo'n slecht voorbeeld geeft. Maar Stuart Farrow maakt zich weinig illusies, want Dan Kgothule is de vierde ANC-politicus die een heel zware verkeersovertreding begaat maar die van de partij mag blijven zetelen:
- Enoch Gondongwana, onderminister van Economische Ontwikkeling, werd in 2001 veroordeeld wegens dronkenschap achter het stuur; hij blies twee keer de toegelaten promille, maar hij weigerde een bloedproef;
- Playfair Morule, burgemeester van de Mangaung Municipality (= het district Mangaung / Bloemfontein) werd in 2008 veroordeeld wegens vluchtmisdrijf en doodslag: hij had een 21-jarige vrouw doodgereden;
- Jackson Mthembu, huidig national ANC-woordvoerder, werd vorig jaar veroordeeld in Wynberg (nabij Kaapstad) wegens dronkenschap achter het stuur.
De volledige reactie van de Democratic Alliance op "het geval Dan Kgothule" kan je hier lezen.

infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 6 januari 2011