Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika - Kaapse buffel doodt wandelaar in Zuid-Afrikaans nationaal park "Bergzebra"

Kaapse buffel / Cape Buffalo / Syncerus caffer (foto SANParks Zuid-Afrika)Maandag is een korte wandeling dramatisch afgelopen voor twee Zuid-Afrikaanse koppels die samen op safari waren in het Bergzebra Nationaal Park (Mountain Zebra National Park) nabij Cradock, in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap / Eastern Cape. De vier vrienden uit Somerset-West, een residentiële stad nabij Kaapstad, zijn regelmatige bezoekers van de Afrikaanse bush. Maandagochtend wandelden ze omstreeks 11u op het 1 km lange Imbila Voetslaanpad - Imbila Hiking Trail - toen ze plots aangevallen werden door een solitaire buffel. Johann Schmidt (62j), de eerste van het groepje, werd door de buffel zo zwaar aangepakt dat hij even later overleed. De buffel viel ook de drie andere wandelaars aan (waaronder Johan's vrouw Marie), maar de drie werden niet levensgevaarlijk gewond. Volgens Sam Sieberhagen (60j) hadden ze de buffel niet opgemerkt, maar waren ze wél op hun hoede omdat ze weten dat er in Bergzebra Park buffels en neushoorns leven. Sieberhagen zei dat de buffel opeens op hen afstormde en chargeerde, zich dan even terugtrok in de dichte savanne en dan nogmaals chargeerde. Eén van de drie gekwetsten kon naar het rustkamp lopen om de hulpdiensten te alarmeren. Paramedici waren snel ter plaatse, maar voor Johann Schmidt kon geen hulp meer baten. De drie gewonden werden per ambulance naar het Cradock Hospitaal vervoerd, en maandagavond werden ze vandaar per helikopter overgebracht naar het St. Georges Hospital in Port Elizabeth. Het Bergzebra-park ligt vlakbij Cradock, op zo'n 200 km ten noorden van Port Elizabeth.

Bergzebra Nationaal Park / Mountain Zebra National Park (foto SANParks Zuid-Afrika)Het Bergzebra Nationaal Park (Afrikaanse naam: Bergkwagga Nasionale Park) werd in 1937 opgericht om de zeldzame bergzebra te beschermen. Na een gebiedsuitbreiding in 1998, tot 28.412 hectare, werden er ook buffels (en zwarte neushoorns) uitgezet. Vandaag leven er in het nationaal wildpark naast de 300 bergzebra's ook zo'n 120 Kaapse buffels (Syncerus caffer - Cape Buffalo). Het Imbila Wandelpad bevindt zich vlakbij het rustkamp van het park. Volgens Megan Taplin, woordvoerster van het Bergzebra-Park, zijn er normaal nooit buffels in dat Imbila-deel van het park, en zij vermoedt dat de wandelaars een eenzame buffelstier - wellicht verstoten uit zijn kudde - verrast hebben. Taplin zei wel dat parkbezoekers die de Imbila Staproute willen doen zich altijd moeten registeren in het rustkamp en dat ze dan gewaarschuwd worden om voorzichtig te zijn. Ze voegde er onmiddellijk aan toe dat het eerste onderzoek uitwijst dat dit hier ook het geval was en dat de vier ervaren wandelaars en regelmatige wildpark bezoekers waren (ze hadden allen een Wild Card van SANParks). Maar volgens haar waren ze op het verkeerde moment op de verkeerde plaats en voelde de solitaire, verdwaalde buffel zich ongetwijfeld door hen verrast én bedreigd. Rangers van SANParks hebben sporen gevonden van de verdwaalde buffel en volgens Lelsey-Ann Meyer, parkmanager van het Mountain Zebra National Park, zal het dier ge-euthanaseerd worden. Volgens Dr. Ian Player, Zuid-Afrikaans bioloog, is het dier afmaken nu onvermijdelijk. Ian Player, een authoriteit op gebied van wildlife, vermoedt dat het dier gekwetst was. Aanvallen van buffels op mensen komen in Afrika wel meer voor, maar een buffel alleen zal eerder op de vlucht slaan dan aan te vallen. Player was met zijn Wilderness Leadership School de pionier voor stapsafari's in nationale parken zoals "zijn" park Hluhluwe / Umfolozi (waar hij de neushoorn van uitsterven vrijwaarde) en het Nationaal Krugerpark. In het Hluhluwe-park en in het Krugerpark gebeuren alle wandelsafari's vandaag verplicht met een gewapende ranger. Na het incident in het Bergzebra-park zal dit vermoedelijk ook verplicht worden voor de stapsafari's in alle nationale parken van Zuid-Afrika waar er wilde dieren van de Big Five (Grote Vijf) voorkomen: leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn.

Johann Schmidt (foto Beeld.com)Het dodelijk slachtoffer, Johann Schmidt (62j), was een heel bekende personaliteit van de Zuid-Afrikaanse wijn industrie. Schmidt was 30 jaar actief in de Kaapse wijn wereld, o.a. als marketing manager van Distell en SFW (Stellenbosch Farmers Winery - Stellenbosch Boerewynmakery) en als verkoopsdirecteur van Lourensford Wine Estate in Somerset-West. Met zijn Lourensford Selection Chardonnay 2009 haalde Schmidt recent nog een Gouden Medaille op het Concours Mondial de Bruxelles 2010. Johann Schmidt was getrouwd met Marie - die bij het incident in Cradock gekwetst geraakte - en samen hadden ze drie kinderen.

13 juli 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl