Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : Hooggerechtshof van Johannesburg wijzigt "Soccer City Stadium" naar "FNB Stadium"

Soccer City Stadium alias National Stadium alias FNB Stadium - Zuid-AfrikaJohannesburg, Zuid-Afrika. Op 9 juli 2010 hadden we bericht dat de finale Nederland-Spanje van het WK voetbal de laatste wedstrijd zou zijn in het Soccer City Stadium. "De nieuwe naam van Soccer City wordt National Stadium", schreven we toen. De naamswijziging was een beslissing van NSM (National Stadium Management), de exploitatiemaatschappij die door de Stad Johannesburg was opgericht. Voor het WK begon stond er op diezelfde plaats een ander stadion, nl. het FNB Stadium. FNB staat voor First National Bank, een bank die in een ver verleden ook nog een Afrikaanstalige naam had: Eerste Nasionale Bank. In 2007 werd het oude FNB-stadion - overigens met nationale bekendheid - afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe kalabash tempel. Voor het WK voetbal (juni-juli 2010) moest Zuid-Afrika van de FIFA op zoek naar een andere naam: de FNB-bank was namelijk geen hoofdsponsor van de FIFA (de financiële FIFA hoofdsponsor is Visa). Het werd "Soccer City" - een tijdelijke naam uiteraard.

Toen Spanje met de wereldbeker naar huis was en de FIFA in Zürich de centen telde, bereidde Zuid-Afrika zich voor op de eerste niet-voetbalwedstrijd in het National Stadium: op 21 augustus 2010 spelen de Springbokken - het nationaal rugbyteam van Zuid-Afrika - er tegen de All Blacks; het nationaal rugbyteam van Nieuw-Zeeland. De wedstrijd van het Tri-Nations tornooi is de eerste thuiswedstrijd van Zuid-Afrika, dat het tornooi overigens met drie uitnederlagen begon. Op 21 augustus zullen die Bokke evenwel aangemoedigd worden door 95.000 Zuid-Afrikanen (zonder vuvuzela).

Maar tegen 21 augustus heet het wereldbekende stadion in de vorm van een Afrikaanse calabash niet meer "National Stadium', maar terug "FNB Stadium". Dat heeft een rechter in Johannesburg woensdag beslist op verzoek van FirstRand, de financiële holding waartoe de First National Bank behoort. De FNB had in 2004 immers een contract afgesloten met het Zuid-Afrikaans ministerie van Openbare Werken dat toen eigenaar was van het oude FNB-stadion én van de grond waarop het nieuwe stadion gebouwd zou worden. Rechter Margaret Victor van het Johannesburg High Court veegde de Stad Johannesburg (CoJ - City of Johannesburg) trouwens de mantel uit: "CoJ gedroeg zich als een mededader die doelbewust het National Stadium Management aanzette tot contractbreuk", aldus de rechter. "Zowel de Stad Johannesburg / City of Johannesburg als de exploitatiemaatschappij NSM waren op de hoogte van het contract tussen de staat en FirstRand/FNB", zei rechter Victor van het Johannesburgse Hooggerechtshof. Ze veroordeelde ook de weigering van CoJ en NSM om met FirstRand/FNB in gesprek te gaan toen de eerste geruchten over de naamswijziging de ronde deden. "Dit is een ongewoon proces, maar de Stad Johannesburg zou rechtszaken zoals deze moeten vermijden omdat die de burger geld kosten", aldus rechter Margaret Victor. In haar vonnis komt ze tegemoet aan alle eisen van FirstRand/FNB: tot 14 juli 2014 zal het stadion het FNB-Stadium heten, de bank heeft het recht om dat contract met twee jaar te verlengen, Johannesburg moet wegwijzers aanbrengen die "JNB Stadium" vermelden en NSM moet ervoor zorgen dat de FNB ter plaatse "prominent aanwezig is".

12 augustus 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl