Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : buffel van Addo Olifanten Park verkocht voor 500.000 Rand (53.750 Euro)

Zuid-Afrika - buffel (foto KZN Wildlife)De Grote Vijf / The Big Five zijn de vijf wilde dieren die door jagers als de gevaarlijkste dieren van Afrika beschouwd worden. Toch is het begrip "The Big Five" (Afrikaanse naam: die Groot Vyf) niet alleen bij jagers bekend: ook voor Zuid-Afrika reizen is het een trekpleister. Meer zelfs, voor toeristen die op safari gaan - en zeker voor de echte wildlife liefhebbers - is "de Grote Vijf" synoniem voor de ultieme safari belevenis. Een aantal Zuid-Afrikaanse privé-wildparken (private game lodges) geven aan toeristen zelfs een attest als ze bij hen de Big Five zien. Men doet daarvoor niet té moeilijk: ochtendsafari oper open jeep, avondsafari, nachtsafari, stapsafari: alles telt mee. Mala Mala Game Reserve, één van de bekendste Zuid-Afrikaanse safari lodges maakte tot enkele jaren geleden nog deel uit van Sabi Sands Reserve (Sabi Sands Wildtuin, het oudste privé-park van Zuid-Afrika). Het park grenst aan het Krugerpark en Mala Mala heeft zelfs een historiek online staan van wildwaarnemingen van de Big Five. Tijdens de laatste 20 jaar was 2008 voor Mala Mala het beste jaar ooit: toen waren er slechts 9 dagen zonder observatie van The Big Five.

Welke dieren behoren tot de The Big Five / de Grote Vijf? Dat zijn leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Verdere specificatie hoeft niet, bv. witte neushoorn of zwarte neushoorn: beide tellen mee. En het maakt ook niet uit of het een leeuw of een leeuwin in. Maar een jachtluipaard (Engels: cheetah, Afrikaans: jagluiperd) hoort er niet bij: enkel de luipaard (Engels: leopard, Afrikaans: luiperd) is 1 van de 5. Het lijkt misschien vreemd dat een buffel bij de Big Five hoort, want het grootste wilde dier van de savanne, de giraf, hoort er niet bij, evenmin als het dier met de sterkste kaken (de hyena) of de beste jager (de wildehond - hyenahond - wild dog). Ook het nijlpaard en de krokodil, de twee dieren die elk jaar tientallen mensen doden in Afrika, zijn geen Grote Vijf. Maar een buffel is wel degelijk levensgevaarlijk voor mensen. Niet voor toeristen die met een huurauto op safari zijn, wel voor jagers die vroeger te voet in een wildpark op stap gingen en vaak door buffels werden verrast. Kortom: buffels bezorgen toeristen wellicht minder adrenaline dan een olifant, leeuw of een luipaard, maar het zijn echt wel indrukwekkende wilde dieren. Terloops: soms wordt voor een Zuid-Afrikaanse buffel ‘Cape buffalo' of ‘Kaapse buffel' vermeld: eigenlijk hoeft dat niet want het is de enige buffelsoort in Zuid-Afrika. De term "kafferbuffel" is dan weer een (foutieve) afleiding van de Latijnse naam Suncerus caffer.

Zuid-Afrika - Kirkwood Wildlife Festival - Kirkwood WildsfeesDe grootste wildparken van Zuid-Afrika zijn het Krugerpark Nationaal Park (in de provincies Limpopo en Mpumalanga), het Hluhluwe-Umfolozi Nationaal Park (in de provincie KwaZulu-Natal) en het Kgalagadi Transfrontier Nationaal Park (beter gekend als het Kalahari Gemsbok Park, helemaal ten noorden van Kaapstad, in de provincie Noordkaap en net over grens met buurland Namibië). Maar in al die parken zijn de buffels niet ziektevrij: in enkele nationale parken van Zuid-Afrika, bij een aantal privé-wildparken en bij veel kweekboeren zijn veel buffels besmet met mond- en klauwzeer, met rundertuberculose of met Theileria parvia, een bloedparasiet die de Afrikaanse "east cost fever" veroorzaakt. Dat is veel minder het geval in de nationale wildparken van de provincie Oost-Kaap (Eastern Cape): het Bergzebra Nationaal Park (Mountain Zebra National Park), het Camdeboo Nationaal Park (rondom het stadje Graaff-Reinet) en het Addo Olifant Nationaal Park (Addo Elephant Park). Meer zelfs: de buffels van die parken zijn volledig ziektevrij. Tijdens een wildveiling in Kirkwood (vlakbij Port Elizabeth - Nelson Mandela Bay Municipality) werd dat vorige week bewezen: tijdens de jaarlijkse wildveiling "Kirkwood Wildlife Festival" (lokaal gekend onder de Afrikaanse naam "Kirkwood Wildsfees") werd een buffel (t.t.z. een buffelkoe) van het Addo Olifanten Park verkocht voor een Zuid-Afrikaanse recordprijs van 500.000 Rand (aan de wisselkoers Rand/Euro van vandaag: 53.750 Euro). De koper kreeg er ook een pasgeboren kalf bij. SANParks, de nationale parkenraad van Zuid-Afrika verkoopt regelmatig wilde dieren op veilingen: enkel het Nationaal Krugerpark is immers financieel rendabel en met wildveilingen kan men de andere parken financieel ondersteunen. Norman Johnson, parkmanager van het Addo Olifantenpark, was trouwens heel tevreden: de veiling bracht voor hem en zijn overkoepelende parkenraad SANParks 8,99 miljoen Rand op (966.000 Euro). Naast de recordprijs van 500.000 Rand (53.750 Euro) voor één buffelkoe uit Addo werd er nog buffels uit het Camdeboo Park verkocht aan gemiddeld 280.000 Rand (30.100 Euro) per buffel. Zwarte-wildebeesten (black wildebeest - white-tailed gnu) haalden op de veiling 3.700 Rand (400 Euro), en rode-hartebeesten (red hartebeest) werden geveild voor 3.300 Rand (355 Euro). Volgens veilingmeester Johan Swart van Kirkwood waren er 89 geregistreerde kopers uit heel Zuid-Afrika. De meeste kopers zijn telers (breeders) die de ziektevrije dieren gebruiken als kweekbasis voor dieren die ze willen verkopen aan privé-wildparken. Het tweedaags 'Kirkwood wildsfees' was trouwens een groot succes: het festival trok 35.000 bezoekers.

12 juni 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl

Zuid-Afrika - Kirkwood Wildlife Festival had zijn eigen Afrika taxi
Donkey kar : de "official festival taxi" van het Kirkwood Wildlife Festival.

Zuid-Afrika : het Kirkwood Wildsfees / Kirkwood Wildlife Festival trok 35.000 bezoekers in 2010
Het Kirkwood Wildsfees / Kirkwood Wildlife Festival trok 35.000 bezoekers in 2010.