Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Zuid-Afrika : 18 miljoen Rand (1,7 miljoen Euro) voor een Kaapse buffel is nieuwe recordprijs voor één wild dier

voor deze 5-jarige buffel werd op een veiling in Zuid-Afrika 1,7 miljoen Euro betaald (foto Thaba Tholo)Tijdens een wildveiling in Thabazimbi, Zuid-Afrika, heeft de eigenaar van een privé wildpark 18 miljoen Rand betaald voor één buffel. Die Kaapse buffel, Senatla genaamd, is een stier van 5,5 jaar oud met een hoornbreedte van 110 cm. De koper die onbekend wenste te blijven kocht op de wildveiling in de provincie Limpopo ook nog vier buffelkoeien (totale waarde 3 miljoen Rand - 285.000 Euro) en één uiterst zeldzame sabelantilope (Afrikaanse naam swartwitpens) aan 800.000 Rand (75.000 Euro).

Beste wildveiling ooit
De veiling op de Thaba Tholo Game Farm was de succesvolste wildveiling ooit in Zuid-Afrika. Er daagden 800 kopers op, die in totaal voor 91,3 miljoen Rand (8,6 miljoen Euro) wilde dieren kochten. De meeste kopers zijn eigenaars van privé-wildparken in heel Zuid-Afrika die safari-ritten voor hun gasten aantrekkelijker willen maken door meer dieren op hun domein uit te zetten. Dat betekent ook dat ze de overnachtingen in hun lodges duurder kunnen maken. De buffel is immers één van de zgn. Big Five / Grote Vijf wilde dieren: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. Bij de kopers waren er geen wildparken die aan het Nationaal Krugerpark zelf grenzen, zoals bv. Sabi Sands of Mala Mala. En dat is logisch, want er is geen grensdraad meer tussen die parken en het Krugerpark zodat dieren vrij kunnen migreren.

Jagen: een sport?
Er waren spijtig genoeg ook enkele eigenaars van jachtfarms op de veiling actief: zij kochten er dieren die binnenkort door een kogel zullen geveld worden - tot financiële vreugde van de jachtsafari-organisator en de eigenaar van de jachtfarm zelf.

1,7 miljoen Rand voor één buffel
Senatla, een buffel-stier die 1,7 miljoen Euro waard is (foto Thaba Tholo)
Senatla is een louter symbolische naam voor de Kaapse buffel (Syncerus caffer) want het is een wild dier - weliswaar gekweekt in gevangenschap. De veilingprijs van 18 miljoen Rand is bijna het dubbele van het vorig buffelrecord (9,2 miljoen Rand). De 1,7 miljoen Euro is meteen een nieuw overall recordprijs die ooit in Zuid-Afrika voor een wild dier geboden werd. Volgens veilinghuis Vleissentraal werden er voor nog andere diersoorten ook nieuwe recordprijzen betaald:

 • Zambiaanse sabelantilope (Zambiese swartwitpense - Hippotratus niger): 925.000 Rand (87.000 Euro)
 • Matetsi sabelantilope (Matetsi-swartwitpense): 360.000 Rand (34.000 Euro)
 • nyala : 33.000 Rand (3.100 Euro) (een nylala is een antilopensoort die vooral in de provincie KwaZulu-Natal leeft)
 • eland : 16.500 Rand (1.550 Euro) (de Kaapse eland is de grootste antilopensoort van Zuid-Afrika)
 • gemsbok (oryx) : 10.000 Rand (940 Euro) (de gemsbok is een antilopensoort die vooral in woestijngebieden zoals het Kalahari Gemsbok Nationaal Park leeft)
 • rooibok-ram (impala) : 21.000 Rand (1.975 Euro) (de rooibok is het meest voorkomend dier in wildparken; alleen in het Krugerpark leven er al zo'n 100.000 rooibokkies)
 • steenbok : 8.000 Rand (755 Euro) (de steenbok is één van de kleinste antilopensoorten)

Witte neushoorns: stroperij nekt verkoop
Op de veiling werden er ook zes witte neushoorns aangeboden, maar ze werden alle voor relatief lage prijzen verkocht: van 145.000 tot 195.000 Rand (13.750 tot 18.500 Euro). Tot enkele jaren geleden was 300.000 Rand (28.500 Euro) zowat de richtprijs voor een neushoorn. Stroperij op neushoorns is al enkele jaren het grootste probleem van wildlife Zuid-Afrika: dit jaar zijn er al meer dan 300 rhino's gedood door stropers. Volgens Pelham Jones, voorzitter van PROA (Private Rhino Owners' Association) is er momenteel geen aanbod omdat privé-wildparkeigenaars over onvoldoende middelen en mogelijkheden beschikken om de stroperij effectief aan te pakken. De meeste privé-wildparken kopen hun neushoorns bij SANPArks en KZN Ezemvelo, de twee grootste beheerders van nationale parken. Pelham Jones (PROA): "SANParks steun swaar op die private sektor om hul oortollige diere aan te koop. Die nodige beskermingsdienste word egter nie aan die private eienaars verskaf nie, wat lei tot 'n daling in beleggingswaarde. En die verkoop van die diere deur private eienaars beteken dat SANParke nie meer 'n afsetmark gaan hê nie," aldus PROA-voorzitter Jones.

Meer informatie - links :

 • Vleissentraal Bosveld - wildveilingen
 • Ons topic "alle zoogdieren van het Nationaal Krugerpark"
 • deze veiling ging door in Thaba Tholo Game Farm, een privé-wildpark van 35.000 hectare nabij Thabazimbi dat zich naar eigen zeggen specialiseert in de teelt van zeldzame dieren en wil helpen met hun reïntroductie in wildparken in heel Afrika.
 • we hebben bovenvermelde prijzen in Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) omgezet aan de wisselkoers tegenover de Euro van vandaag. De Zuid-Afrikaanse Rand staat de laatste week fel onder druk en midden september 2011 zou de 18 miljoen Rand nog 1,8 i.p.v. 1,7 miljoen Euro waard zijn).

voor een zeldzame sabelantilope (Hippotratus niger) werd 925.000 Rand / 87.000 Euro betaald (foto Thaba Tholo)
(bron : infozuidafrika be/nl - 28/09/2011)