Zuid-Afrika Informatie Zoeken

WK Zuid-Afrika : Bafana Bafana stunt tegen Mexico - Frankrijk ontgoochelt tegen Uruguay

11 juni 2010 Soccer City Johannesburg WK Voetbal Zuid-Afrika - MexicoOp de eerste dag van het wk voetbal hebben de favorieten het laten afweten. De openingswedstrijd Zuid-Afrika-Mexico in Soccer City Johannesburg - het voetbalstadion in de vorm van een calabash - moest eigenlijk een formaliteit worden voor Mexico: het land staat immers 17de op de FIFA wereld ranglijst en Zuid-Afrika staat in die rangschikking maar op de 83ste plaats. Mexico moest dus enkel rekening houden met de 84.490 dolgekke Zuid-Afrikanen die hun Bafana Bafana gedurende 90 minuten zouden aanmoedigen met hun knotsgekke vuvuzela's. De paar honderd Mexicaanse supporters zullen het ons wel niet kwalijk nemen dat we hun aanwezigheid niet opgemerkt hebben... Die vuvuzela's, de lawaaierige en één-toon trompetten, zijn voor de Zuid-Afrikanen een gewoon attribuut geworden zoals onze supportersjaal. Maar voor alle journalisten, televisiecommentatoren en tv-kijkers worden ze dé ergernis van het tornooi. Toch was er vooruitgang te melden: in tegenstelling tot de Confederatiecup van 2009, die ook in Zuid-Afrika doorging, zwegen de vuvuzela's nu wél tijdens het spelen van de nationale hymnes, ook tijdens het Nkosi Sikelel'iAfrica van Zuid-Afrika. Tot opluchting van de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma en van Sepp Blatter, president van de FIFA (en door velen nu ‘tijdelijk president van Zuid-Afrika' genoemd). Desmond Tutu, oud-nobelprijswinnaar (voor zijn inzet tegen de apartheid) en entertainer van het openingsconcert in Orlando Stadium op donderdag, zat naast Zuma en Blatter. Tutu zong Nkosi Sikelel'iAfrica (Heer, zegen Afrika) uiteraard mee. Bij de spelers op het veld viel overigens vooral op dat Steven Pienaar geëmotioneerd was door zijn volkslied.

WK Zuid-Afrika 11 juni 2010 Zuid-Afrika - MexicoWegens die vuvuzela-herrie moest de Mexicaanse trainer Aguirre dus enkel zorgen dat hij zijn instructies voor de wedstrijd gaf en dat hij met zijn spelers voldoende gebarentaal had afgesproken. Tijdens de eerste helft werd Zuid-Afrika eigenlijk weggespeeld en heel de regenboognatie was gelukkig dat het bij de rust maar 0-0 was: Steven Pienaar ontgoochelde en de verdediging faalde keer op keer. Kort na de rust verving Carlos Alberto Parreira, de Braziliaanse coach van Zuid-Afrika zijn zwakste schakel (links achter Thwala), en vanaf dan ging het opeens wel goed. Of was het omdat de adrenaline stilaan zijn werk begon te doen? Of omdat ze hun medeleven wilden betuigen met Nelson Mandela, die er niet bij was omdat zijn achterkleinkind de avond ervoor verongelukt was? Feit is dat de Zuid-Afrikanen tijdens de tweede helft meer dan een half uur baas waren op het veld, met een wereldgoal van Siphiwe Tshabalala in de 55ste minuut als bekroning: een prachtig schot in de winkelhaak. Tshabalala werd dor de FIFA trouwens uitgeroepen tot man van de match. Maar Mexico herstelde zich, en in de 79ste minuut zorgde Rafael Marquez voor de toch wel verdiende gelijkmaker. Eindstand 1-1 dus, al kreeg Bafana spits Mphela in de laatste minuut nog de gelegenheid voor de winning goal - maar zijn schot belandde op de paal. Toch werd dat gelijkspel in de Fan Parks in heel Zuid-Afrika gevierd als een overwinning: zeker in Kaapstad, waar op de Grand Parade zo'n 30.000 geel-groene supporters zich verzameld hadden voor het reuzenscherm.

Opmerkelijk in Soccer City Johannesburg was de goede arbitrage van scheidsrechter Ravshan Irmatov uit Uzbekistan. Die keurde, op aangeven van zijn grensrechter, een goal van de Mexicaan Carlos Vela af, niettegenstaande er nog een Zuid-Afrikaanse verdediger op de doellijn stond. Maar Bafana Bafana doelman Khune was ver uitgelopen en daarmee was de Zuid-Afrikaanse verdediger op de doellijn de laatste man. Terecht buitenspel dus van de Arsenal-spits, en chapeau voor het Uzbeeks scheidsrechterstrio dat een weinig voorkomende buitenspelsituatie perfect beoordeelde. Arbiters kunnen geen beroep doen op een herhaling van de beelden: ze hebben twee tot drie seconden, letterlijk, om te beslissen en te fluiten. Terloops: bij internationale rugbywedstrijden kunnen de referees bij een twijfelgeval het spel stilleggen en via hun ‘oortjes' aan de vierde scheidsrechter in de regiekamer vragen om de beelden te herbekijken.

Slechts nieuws voor Zuid-Afrika was dat Frankrijk en Uruguay later op de avond allebei een slechte wedstrijd speelden in het mooie Groenpunt Stadium in Kaapstad: 0-0 werd het, een terechte weergave van de match. Frankrijk staat 9de op de FIFA-ranking en Uruguay 16de. Waarom het slecht nieuws is voor Zuid-Afrika? Omdat zowel Frankrijk als Uruguay beseffen dat ze zich moeten herpakken voor hun wedstrijd tegen Zuid-Afrika. In een groepsfase met vier landen is één gelijkspel en één overwinning meestal voldoende om een ronde verder te gaan.

12 juni 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl

Zuid-Afrika WK Voetbal 11 juni 2010: het elftal van Bafana Bafana (Zuid-Afrika-Mexico)