Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Ronde Van Frankrijk: Robbie Hunter (Garmin-Transitions) enige Zuid-Afrikaanse Tour renner

Robbie Hunter (ZuidAfrika) wint de 11de etappe van de Ronde van Frankrijk 2007De 33-jarige Robbie Hunter is de enige Zuid-Afrikaanse beroepsrenner die deelneemt aan de Ronde van Frankrijk die nu zaterdag begint. Robbie Hunter (officieel Robert Hunter) is geboren in Johannesburg, Zuid-Afrika, op 22 april 1977. Hij heeft nog steeds de Zuid-Afrikaanse nationaliteit, ook al woont hij tijdens de (Europese) zomermaanden in Zwitserland. Europa is tenslotte de bakermat van de wielersport. Als het wielerseizoen in onze herfst stopt gaat Robbie Hunter voor enkele maanden op reis naar Zuid-Afrika: dat komt goed uit, want omdat de seizoenen in Zuid-Afrika omgekeerd zijn aan de onze, is het dan lente in Zuid-Afrika.

Robbie Hunter begon als kind pas te fietsen op zijn 11de, maar toen hij 14 was had hij al zijn eerste licentie van de SACF (South African Cycling Federation). Omdat hij veel trainde en veel wedstrijden reed bleef er niet vele tijd over om te studeren, maar toch haalde hij zijn MO-diploma aan de Princess High School van West Rand (Johannesburg). Er waren evenwel maar een paar beroepsrenners in Zuid-Afrika en daarom zagen zijn ouders het niet zitten om tegelijk zijn studies te betalen en hem in de wielersport te lanceren. Hij ging bijwerken in een restaurant, en met dat loon en de fooien dat hij daar verdiende kon hij een auto kopen en onderhouden om naar de wedstrijden te rijden. In 1995 stopte hij met studeren en reed hij zijn eerste meerdaagse rittenkoers: de Hansom Tour, in Oost-Transvaal (momenteel de provincie Mpumalanga). Twee jaar later had hij zijn eerste echte profcontract op zak: hij werd gesponsord door de fitness zaak van Tony Harding, intussen een van zijn beste vrienden. In 1997 verhuisde hij van Zuid-Afrika naar ... België. Hij had gehoord dat het bij ons dagelijks ergens wielerwedstrijden zijn. Hij won bij ons enkele wedstrijden - en gaf op in nog veel meer koersen - maar hij heeft tijdens de drie maanden wel beslist dat hij een échte beroepsrenner wilde worden. Patrick Lefevre gaf hem een kans als stagiair bij Mapei-Bricobi, en in 1999 stapte hij over Lampre dat hem een echt profcontract aanbood. Robbie Hunter bleek vooral goed te kunnen spurten, en hij won één etappe in de Vuelta (Ronde van Spanje) en twee etappes in de Ronde van Nederland. Van Lampre ging het naar Rabobank, en hij werd o.a. eindwinnaar van de Ronde van Qatar.

Zijn voorkeurwedstrijd is evenwel de Ronde van Frankrijk, en de Tour 2010 is de zevende Ronde voor Hunter. In totaal finishte hij al 12 keer in de top-10 van een etappe. Zijn gloriejaar was 2007: toen won hij voor het Zuid-Afrikaans team Barloworld / Avis de 11de etappe en werd hij tweede voor het puntenklassement - de groene trui dus. Barloworld is een Zuid-Afrikaanse multinational die actief is in bedrijfsmanagement; de omzet van vorig boekjaar bedroeg zo'n 43 miljard Rand (4,6 miljard Euro). Co-sponsor Avis is de grootste maatschappij voor autohuur in Zuid-Afrika. In 2008 won Hunter voor Barloworld / Avis in eigen land (Zuid-Afrika dus) de wereldbekende Cape Argus Pick n Pay Cycle Tour, de grootste gechronometreerde tijdrit ter wereld. De Cycle Tour is inderdaad een tijdrit, maar de 30 renners die volgens de organisatie in aanmerking komen voor de zege vertrekken tegelijk. De andere 35.000 deelnemers van de Cape Argus Cycle Tour vertrekken trouwens ook in poules. In 2009 tenslotte volgende de overstap naar zijn huidig team, Garmin Transitions. Voor de Ronde van Frankrijk 2010 moet Robbie Hunter niet noodzakelijk ritten winnen. Integendeel zelfs: Garmin denkt met de Amerikaan Tyler Farrar een kandidaat te hebben voor de groene trui - zeker na het afhaken van Tom Boonen - en van Hunter wordt verwacht dat hij de spurt voor Farrar gaat aantrekken. Dat is trouwens al succesvol gebeurd in de Giro (Ronde van Italië), waar Ferrar twee massaspurten won.

29 juni 2010 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl

Robbie Hunter (ZuidAfrika) wint de 11de etappe van de Ronde van Frankrijk 2007
20 juli 2007 : Robbie Hunter (Zuid-Afrika) wint voor Barloworld/Avis de 11de etappe van de Ronde van Frankrijk 2007.