Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Afrikaanstalige muziekfilm "Liefling, die Movie" is enorme kaskraker in Zuid-Afrika

Liefling die Movie (Zuid-Afrika)Het Afrikaans (= de Afrikaanse taal) is een levende taal. Dat wordt in Zuid-Afrika nog maar eens bewezen door het succes van de nieuwe film "Liefling, die Movie". Die musical is de eerste muzikale film in dertig jaar die in Zuid-Afrika uitgebracht werd. De vorige Afrikaanstalige muziekfilm was "Sing vir die harlekyn" in 1980, met Sonja Herholdt. Liefling werd op 19 november 2010 gelanceerd, en alleen al tijdens het eerste weekend gingen maar liefst 75.000 Zuid-Afrikanen naar de musical kijken in één 92 Ster Kinekor filmzalen. Volgens Henen Kuun van filmverdeler Indigenous Film Distribution scoort de musical Liefling daarmee het beste openingsweekend ooit voor een Afrikaanstalige film. Helen Kuun voorspelt zelfs dat Liefling de succcesvolste Afrikaanstalige film ooit zal worden. Volgende week begint de schoolvakantie en één tot twee weken later begint voor de meeste Zuid-Afrikanen de jaarlijkse vakantie. En nu de Zuid-Afrikaanse Rand niet zo sterk staat tegenover de Euro houden de meeste Zuid-Afrikanen vakantie in eigen land. "Sal ons fliek?" - de Afrikaanse uitdrukking voor "willen we naar de cinema gaan?" wordt met Liefling ongetwijfeld de belangrijkste vakantie-activiteit. Wie de commentaren op Youtube leest merkt trouwens dat veel Afrikaners van plan zijn om de film twee of zelfs drie keer te gaan zien. Dat de film vooral in eigen land werd opgenomen, namelijk aan de Hartbeespoortdam en nabij de Magaliesberg, zal daar niet vreemd aan zijn.

Liefling die Movie: de twee hoofdrolspelers Lika Berning ('Liefling') en Bobby van Jaarsveld ('Jan Ferreira')Filmmaker Paul Krüger en regisseur Bryan Webber zijn aangenaam verrast door het succes, maar ze vinden het geen toeval. Paul Krüger: "ons uitgangspunt was om 'n rolprent te maak waar ons die nostalgie slaan soos wat hy nog nooit geslaan is nie. Ons wil hê almal - pa, ma, boetie, sussie, oupa, ouma - moet in één kar klim en fliek toe ry. Ons wil die hele gesin terug in die teater hê, soos dit in die ou dae was." Liefling is een musical met een liefdesverhaal, genre Mamma Mia! en High School Musical. Liefling bevat 24 van de meest bekende Afrikaanstalige liedjes van de laatste 30 jaar, vertolkt door grote namen zoals Bobby van Jaarsveld, Kurt Darren, Willem Botha, Carike Keuzenkamp, Anna Davel, Sonja Herholdt en Anneli van Rooyen. Sommigen van hen zingen hun liedje trouwens zelf in de film. De cast is echt top, en voor wie niet vertrouwd is met de namen: Bobby van Jaarsveld - "Jan Ferreira" in de film - werd in Zuid-Afrika nog maar net bekroond met de beste cd "Afrikaanstalige popmuziek" (zeg dus maar de Clouseau of de Marco Borsato van Zuid-Afrika). Liefling die Movie is ook een eerbetoon aan Gé Korsten die met Liefling / Hoor my Lied één van de grootste Afrikaanstalige hits ooit scoorde. De film werd opgenomen in de prachtige omgeving van de Hartbeespoortdam (in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-West); de opnames in de sneeuw hadden plaats in Luzern, Zwitserland. De twee hoofdrollen zijn voor Lika Berning (Liefling) en Bobby van Jaarsveld (Jan Ferreira), die allebei wel camera-ervaring hadden, maar niet als zanger/ zangeres in een film. Lika Berning is theater actrice - ze is de dochter van regisseur Regardt van den Bergh en actrice Jana Cilliers. En Bobby van Jaarsveld is, zoals reeds gezegd, momenteel de nummer één van Afrikaanstalige muziek. Lika Berning en Bobby van Jaarsveld hebben uiteraard de eer om Liefling van Gé Korsten te mogen zingen. Gé Korsten is geboren in Schiedam (NL) en hij overleed in 1999 in het dorp Wildernis (Wilderness, in de Tuinroute), op 71-jarige leeftijd. Maar naast de titelsong en de titel zelf is Gé Korsten nog op een andere manier aanwezig in de film: zijn dochter Linda Korsten is namelijk assistent-regisseur.

Liefling die Movie werd opgenomen op en rond de Hartbeespoortdam in Zuid-AfrikaHet idee voor Liefling ontstond twee jaar geleden tijdens een autorit van Johannesburg naar Bloemfontein. Paul Krüger, eigenaar van Hartiwood Films, reed tesamen met zijn collega Christa van der Walt van de ‘goudstad' naar de ‘rozenstad' waar ze de musical Mamma Mia! technisch zouden begeleiden. De twee vonden tijdens die autorit van vier uur dat het tijd was voor een muziekfilm in het Afrikaans; Paul Krüger belde naar Linda Korsten en hij vroeg haar om hem een stapel oude singles en LP's van haar vader Gé Korsten te bezorgen. "Die liedjie ‘Liefling' moet in die fliek wees", zei Linda Korsten toen, en Paul Krüger antwoordde: "dit is dan sommer die naam van die fliek, ek gee nie om hoe julle met die draaiboek daarby uitkom nie". De moeilijkste opdracht was uiteindelijk nog voor Johan Heystek, de muziekdirecteur van Liefling. Hij moest uit 1.800 oude Afrikaanstalige hits 24 liedjes kiezen én aanpassen aan een muziekfilm van 2010 zonder het oorspronkelijk gevoel van de liedjes te verliezen. Heystek heeft finaal drie liedjes van Gé Korsten bewerkt: "Ek kyk so diep in jou oë", "Lied van die lewe" en uiteraard "Liefling", dat door de vertolking van Bobby van Jaarsveld zelfs een hit van 2010 lijkt te zijn.

Tekst / lyriek ‘Liefling' (Gé Korsten)

Jy weet dat ek nie sonder jou kan bestaan nie
Jy weet dat jy ook nie alleen kan bestaan nie
Dit weet jy goed

Chorus

Liefling kan ons nie maar vergeet en vergewe
Liefling ek kan nie sonder jou verder lewe
Dit weet jy goed
Jy weet dat ou herinnerings nooit vergaan nie
Jy weet dat niemand ooit in jou plek kan staan nie
Dit weet jy goed

Chorus

Nou is die tyd moenie wag
Want ek verlang elke dag
Hier is my hart neem dit nou
Hier is my hart net vir jou
Jy weet dat ek nie sonder jou kan bestaan nie
Jy weet dat jy ook nie alleen kan bestaan nie
Dit weet jy goed
Chorus

Liefling jy weet

Meer informatie - links :

infozuidafrika.be - infozuidafrika.nl - 1 december 2010

Liefling die Movie : Lika Berning en Bobby van Jaarsveld tijdens de première, op 19 nov 2010 in Emperors Palace
Liefling die Movie : Lika Berning en Bobby van Jaarsveld tijdens de première, op 19 nov 2010 in Emperors Palace

Liefling die Movie
Liefling die Movie : 'in fliekteaters' is Afrikaans voor 'in cinemazalen'.

de prachtige Hartbeespoortdam in Zuid-Afrika was het decor voor de meeste opnames van de muziekfilm Liefling die Movie
De prachtige Hartbeespoortdam in Zuid-Afrika was het decor voor de meeste opnames van Liefling die Movie.

Liefling die Movie : Bobby van Jaarsveld en Lika Berning op de voorgrond, en de Hartbeespoortdam op de achtergrond
Liefling die Movie : Bobby van Jaarsveld en Lika Berning - met de Zuid-Afrikaanse Hartbeespoortdam op de achtergrond.