Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Addo Olifantenpark Zuid-Afrika verdubbelt in 2010 in oppervlakte

AddoWie denkt aan een safari in Zuid-Afrika denkt ongetwijfeld aan het Nationaal Krugerpark of het Hluhluwe/Umfolozi (Imfolozi) Nationaal Park, de twee grootste wildparken van Zuid-Afrika waar de Grote Vijf / Big Five voorkomen: leeuw, luipaard, olifant, neushoorn, buffel. En er zijn natuurlijk de privé-wildparken naast het Krugerpark zoals Sabi Sands Wildtuin met daarin luxueuze privé-lodges zoals Sabi Sabi Game Reserve, Mala Mala Game Reserve, Londolozi e.a. Maar Zuid-Afrika heeft nog heel wat andere parken waar op safari gaan even spannend is als in het Krugerpark: in de provincie KwaZulu-Natal zijn er, naast Hluhluwe, nog enkele neushoorn-wildparken zoals Ithala (Itala) en Mkhuze (Mkuzi). En helemaal in het noorden van Zuid-Afrika, in de provincie Noord-Kaap, is er nog het Kgalagadi Transfrontier Park (het vroeger Kalahari Gemsbok Nationaal Park) dat zeker in combinatie met de Augrabies Watervallen en de diamanstad Kimberley een omweg waard is.

Maar ook de provincie Oost-Kaap (East Cape) heeft meerdere wildparken. Er is bv. Shamwari Game Reserve, een privé-wildpark dat ook de Big Five heeft en malariavrij is. Maar het bekendste wildpark van de Oost-Kaap is toch zeker het Addo Olifant Nationaal Park, op zo'n uur rijden van Port Elizabeth. Addo ligt in de regio van de Sundays Rivier; de begroeiing is dicht bosveld, Kaaps fynbos en veel succulentiae (vetplanten). Toen Addo in 1931 tot nationaal park werd geproclameerd leefden er slechts 7 olifanten. Vandaag leven er in Addo 450 olifanten, alsook zo'n 400 Kaapse buffels, 50 uiterst zeldzame zwarte neushoorns en verder nog nijlpaarden, springbokken, gemsbokken, bergzebra's (Cape Mountain), gewone zebra's (Burchell's), rode-hartebeesten, elanden, koedoes, blouapen (meerkatten), bavianen (bobbejanen), jakhalzen, boomklipdassen en knobbelzwijnen (wrattenzwijnen). In 2003 werd er in Addo een troep van zes leeuwen uitgezet, en die troep maakt het goed - net zoals de gevlekte hyena's die ook in 2003 heringevoerd werden. De bedoeling daarvan was/is om het aantal herbivoren (graseters) op peil te houden. In Addo leven er ook enkele luipaarden, maar die worden uiterst zelden gezien. Addo heeft dus sedert enkele jaren ook de Grote Vijf - Big Five! Veel kleiner, maar even uitzonderlijk, zijn de mestkevers waarvoor trouwens aan de ingang van het park gevraagd wordt om voorzichtig te zijn en hen niet plat te rijden als ze een bolletje mest van een olifant of neushoorn voortrollen. De Kaapse buffels van Addo zijn overigens een uitstekende kweekgroep voor andere wildparken omdat ze vrij zijn van mond- en klauwzeer.

safari met de eigen auto in AddoVandaag is Addo National Elephant Park tesamen met Zuurberg 164.000 hectare groot. In 2010 gaat dit uitgebreid worden tot 360.000 hectare, voornamelijk in het zuidelijk Colchester-gedeelte. Een eerste deel van dat nieuwe Addo is al gereed, dankzij de speciale Game Capture Afdeling van SANParks. Die wildvang-dienst van South African National Parks heeft immers 100 buffels gevangen in Addo en verplaatst naar hun nieuw territorium. Dat moeten ze delen met andere dieren die in het Bergzebra Nationaal Park gevangen werden: 80 roodhartebeesten, 40 gewone zebra's (Burchell's) en 20 elanden. SANParks heeft voor die relocatie een beroep gedaan op een speciaal fonds van de Wereldbank (World Bank). Momenteel zijn er in het Colchester-gebied al 17 km paden aangelegd: die zijn, net zoals in de rest van Addo, bedoeld om toeristen de mogelijkheid te geven om de wilde dieren vanuit hun auto te zien. De nachtsafari's in Addo zijn evenwel nog niet mogelijk in het nieuwe Colchester-gebied. Vanaf 2010 volgt de aanleg van nog eens 20 km cirkelroutes rond Colchester en tegen einde 2010 zal de afsluiting tussen het huidige Addo-deel en het Colchester-deel wegvallen. En dan begint meteen een volgende gebiedsuitbreiding, noordwaarts richting Darlington Dam. Eens dat nieuwe gedeelte van Addo omheind is zal SANParks er jachtluipaarden (cheetah's) en wildehonden (wild dogs) herinvoeren. En tenslotte gaat Addo nog eens uitgebreid worden naar het zuid-oosten: er komt 120.000 hectare kustgebied bij, inbegrepen enkele eilandjes met de grootste populatie Jan-van-Genten ter wereld en de tweede grootste kolonie Afrikaanse pinguïns ter wereld. Heel het gebied van de Darlington Dam via Kirkwood en Suurberg tot Algoa Bay zal vanaf dan het Greater Addo Elephant Park heten.

23 december 2009 - www.infozuidafrika.be - www.infozuidafrika.nl