Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Hotel Classificaties Zuid-Afrika

De Tourism Grading Council South Africa (TGCSA) is de enige organisatie die de officiële sterren toekent voor accommodatie. De belangrijkste doelstelling van de TGCSA is om aan binnen- en buitenlandse toeristen objectieve normen te geven voor het accommodatiegedeelte van hun vakantie.

Elke accommodatie in Zuid-Afrika wordt door de TGCSA in overleg met de eigenaar gecatalogeerd als:

  • hotel
  • guest house
  • lodge
  • bed and breakfast
  • self catering
  • caravan and camping
  • country house
  • backpacking
  • conference venue.


Wanneer de TGCSA-inspecteurs controleren, hebben ze een check-list bij met zo’n 50 criteria die ze onderzoeken. Voor elk criterium geven ze punten, zowel voor de aanwezigheid van een bepaalde dienst als voor de kwaliteit ervan. Hoe meer sterren men wil, hoe strenger men wordt. Eén voorbeeld: om vijf sterren te halen moet men in totaal meer dan 95/100 halen, moet men voor elk apart criterium minstens 9/10 halen en mag er ten hoogste 1 criterium zijn met een 8/10.

Op de website van de TGCSA kan je de sterren opvragen van elk van de 7.500 (!) Zuid-Afrikaanse logies-mogelijkheden. Je kan opzoeken op naam of op plaats, er is ook een advanced search en zelfs een interactieve zoekmodule:

Surf naar TGSCA en klik op “Graded Establishments” om een hotel te vinden.

Eens je de gezochte accommodatie gevonden hebt, kan je op de naam klikken: dan krijg je meer informatie te zien (zoals adres, airco ja of nee, restaurant aanwezig, enz.). En je krijgt een link naar het “Establishment” zelf.

Of kijk voor meer hotels en accomodaties op www.zoover.be/zuid-afrika

Rechtstreeks boeken of via reisorganisator ?

Boeken bij een Belgische of Nederlandse reisorganisator zal je niet veel meer kosten dan bij een rechtstreekse boeking. Bovendien heb je bij een directe boeking geen geschillencommissie waarbij je terecht kan met eventuele klachten, bv. bij overboeking (al gebeurt dat niet al te veel in Zuid-Afrika – en zeker niet met buitenlandse toeristen).

Hoeveel sterren voor een hotel in Zuid-Afrika ?

Niettegenstaande de TGCSA zegt dat je bij één ster al een aanvaardbare kwaliteit zal hebben, vinden wij dat toch iets te positief gesteld. Anderzijds zal je bij vijf sterren wel degelijk de luxe en het comfort krijgen die je verwacht van de absolute top.

Zelf een hotel of gastenhuis openen in Zuid-Afrika ?

Als je overweegt om zelf een hotel of gastenhuis te openen in Zuid-Afrika kan je hier de nodige criteria en minimumvereisten downloaden. Op 5 november 2009 heeft mevrouw Sindiswa Nhlumayo, adjunct directeur-generaal van het ministerie van Toerisme, aangekondigd dat er een portfolio met investeringsmogelijkheden in de Zuid-Afrikaanse toerismesector beschikbaar is. Investeerders kunnen deze mogelijkheden opvragen bij de provinciale toeristische diensten of bij het ministerie van Toerisme zelf.

 

 

 

Live2Travel
De à la carte specialist voor al uw reizen naar Zuidelijk Afrika.