Zuid-Afrika Informatie Zoeken

Algemene info over begeleide rondreizen

Heel wat reisorganisatoren bieden begeleide groepsreizen of begeleide rondreizen aan: dit zijn reizen waarbij je van de eerste tot de laatste dag begeleid wordt, de uitstappen per groep gebeuren en je uiteraard in hetzelfde hotel logeert. Alles wordt door de reisorganisator vooraf geregeld, en de enige keuze die je nog moet maken is "welke groepsreis nemen we ?". In een apart topic vermelden we alle Nederlandse en Vlaamse reisorganisaties die gespecialiseerd zijn op Zuid-Afrika. Op deze pagina geven we je enkele hints die het kiezen hopelijk wat makkelijker maken:

 • Elke toerist heeft andere wensen, en het is aan de reisorganisator om duidelijk te maken welke soort groepsreis het is: een avontuurlijke reis of eerder een algemene kennismaking met Zuid-Afrika? Is er veel of weinig aandacht voor de natuur, veel of weinig aandacht voor de steden, veel of weinig aandacht voor de lokale bevolking, worden er veel of weinig townships bezocht? Hoe comfortabel is het vervoer?
 • Het is aan de reisorganisator om de gulden middenweg te vinden tussen enerzijds voldoende bezienswaardigheden en anderzijds een niet te overladen reisprogramma. Als je twijfelt, stel dan bijkomende vragen (bv. "hoe laat vertrekken we meestal 's morgens?").
 • De grootte van de groep heeft voor- en nadelen. Als je met 30 deelnemers reist duurt het langer voor iedereen uit de reisbus gestapt is, maar bij zo'n groep kan je bijna elke ochtend en elke avond bij andere mensen aan tafel zitten. Bij een kleine groep is het programma vaak flexibel, maar is het reisgezelschap heel belangrijk.
 • Voldoet de kwaliteit van de overnachtingen aan jullie wensen - of is het een beetje t? De kans dat het klikt met de overige reisgenoten is het grootst als de hotelkeuze jullie aanstaat. De twee uitersten hier zijn jeugdherbergen en luxe-lodges en tophotels (4 en 5 sterren), met daartussen gastenhuizen en goede toerist hotels (3 en 4 sterren).
 • Zijn de belangrijkste bezienswaardigheden opgenomen in het programma? Kaapstad en het Krugerpark moeten er zeker bij zijn, maar ze liggen op 2.000 km van elkaar. Een binnenlandse vlucht is dus een noodzaak voor een reis van twee weken, maar het maakt de reis duurder.

 • Als je inschrijft voor een groepsreis zonder Kaapstad zal je nog eens naar Zuid-Afrika moeten...

 • Een vrije dag halverwege de reis is ideaal, maar twee vrije dagen in Johannesburg of Pretoria is echt wel veel.

 • Bij alle groepsreizen worden de dagen van vertrek en terugkeer ook als reisdagen meegeteld. De eerste dag is meestal de vertrekvlucht, en de laatste dag is de dag van terugkeer in Europa.

 • Reis je met een homogeen Nederlandstalige groep? Als er vermeld wordt dat de gids Engelstalig is, betekent dit soms dat je ter plaatse aansluit bij een internationale groep. Dat is heel leuk en leerrijk als je uitstekend Engels praat, maar als dat niet het geval is mis je veel, heel veel.

 • Soms wordt er een onderscheid gemaakt tussen reisleider en gids. Dan zorgt de reisleider voor het praktisch gedeelte van de reis, en geeft de gids overal deskundige uitleg.

 • Logeer je af en toe meerdere nachten op dezelfde plaats? Dat is aangenaam, bv. omdat je daar jouw was kan laten doen en 's morgens eens niet moet inpakken.

 • Heel belangrijk bij een prijsvergelijking is de kolom inbegrepen/niet inbegrepen. Wettelijk moeten alles inbegrepen zijn wat je verplicht moet betalen, maar bij een groepsreis moet je dat ruim interpreteren: zo zijn de lunches en de diners niet altijd inbegrepen. Soms is dat om de prijs te drukken, soms om jou ter plaatse meer keuze te geven.

Elke goede reisorganisator wil tevreden klanten, en dat begint bij een goed reisprogramma en eerlijke informatie vooraf.


Live2Travel
De la carte specialist voor al uw reizen naar Zuidelijk Afrika.